Hlavní obsah

Strop na ceny energií asi nebude na celou spotřebu, řekl Síkela

• Aktualizováno

Vládou plánované zastropování cen elektřiny a plynu pro domácnosti a malé a střední firmy se nejspíš nebude vztahovat na celou spotřebu. V neděli to řekl v České televizi (ČT) ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Při jednání na úrovni Evropské unie by měla být stanovena horní hranice spotřeby, do které budou ceny i pro domácnosti zastropovány. Důvodem je přimět lidi energiemi šetřit.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) v Bruselu

Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) nepředpokládá, že by vláda pro tuto zimu využila možnost omezit zastropování cen energií, o kterém se nyní na úrovni EU hovoří. „Rozhodnutí zastropovat ceny elektřiny a plynu bude platit tak, jak bylo oznámeno, tedy v plné výši pro všechny domácnosti,“ sdělil ČTK.

Konkrétní podobu novely energetického zákona, kterou už schválil i parlament, má vláda schvalovat začátkem října. Nařízení ale ještě není zcela hotové, podle Síkely se dolaďují právní náležitosti.

Ministr v ČT uvedl, že nepředpokládá, že by se měl měnit samotný strop cen, který je u elektřiny stanoven na 6 Kč/kWh s DPH a u plynu na 3 Kč/kWh s DPH. Prozradil však, že vláda pracuje na variantě, kdy se domácnostem a firmám budou stropovat ceny energií jen do určité spotřeby. „To, k čemu může dojít a pravděpodobně dojde, je to, do jakého množství můžete kompenzovat domácnostem a firmám,“ řekl.

O tomto mechanismu, který má motivovat k úsporám, se diskutuje také na celoevropské úrovni. „Podle předběžných dohod v rámci jednotlivých členských zemí je formulace u domácností taková, že by to nemělo být na úplně celou spotřebu. To znamená že by tam měl být nějaký úsporný element, což si myslím, že dosáhneme lehce, protože ty domácnosti už dnes šetří, protože ta cena sama vyvolává jakýsi podnět k úsporám,“ dodal Síkela.

Někteří dodavatelé matou lidi. Zastropování platí už od listopadu

Ekonomika

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěch Srnka však podotkl, že případné doporučení z EU nebude pro vládu závazné. „Pan ministr (v ČT) popisoval směr, kterým se ubírají jednání o opatřeních na unijní úrovni, kde se diskutuje o doporučení zastropovat například pouze část spotřeby. Vláda se však tímto doporučením řídit nemusí,“ sdělil Srnka Novinkám.

Trh pro elektřinu z plynu by mohl být zvlášť

Evropští ministři energetiky budou v pátek v Bruselu jednat o návrhu opatření, s jejichž konkrétní podobu přijde ve středu Evropská komise (EK). Podle Síkely by se výsledná podoba návrhu ještě mohla rozrůst.

Konkrétně se podle něj diskutuje o tom, že by se zvlášť určovala cena pro plynové elektrárny, kde elektřina vychází kvůli vysoké ceně plynu nejdráž, a zvlášť pro ostatní levnější zdroje.

To, o čem se teď jedná, je oddělení plynu a ostatních zdrojů. Cena by se počítala průměrem cen jednotlivých zdrojů a jejich objemem (podílem na celkové výrobě). Tím pádem by nastalo dramatické snížení cen. Takže by byl zvlášť trh pro energii z plynu a zvlášť pro jiné zdroje, například uhlí, uvedl Síkela.

Anketa

Omezili jste v posledních měsících svou spotřebu energií?
Ano.
77,5 %
Ne, ale mám to v plánu.
4,7 %
Ne, ani to neplánuji.
17,8 %
Celkem hlasovalo 23754 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám