Hlavní obsah

Stížnost na výběr firem z Česka a Slovenska pro mýtný systém v Chorvatsku tamní úřad zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.

Foto: Profimedia.cz

Mýtná stanice na chorvatské dálnici

Článek

Na chorvatskou Státní komisi pro kontrolu zadávání veřejných zakázek se se stížností obrátila skupina neúspěšných uchazečů, do které patří rakouská společnost Kapsch TrafficCom a chorvatská firma Spinne Traffic. Tito uchazeči skončili ve výběrovém řízení na druhém místě.

Rakouský Kapsch TrafficCom podle chorvatského deníku ve stížnosti uvedl, že někteří navrhovaní odborníci konsorcia zahrnujícího českého a slovenského dodavatele nemají požadovanou úroveň vzdělání a nikdy nepracovali na mýtném systému, který má být aplikován na dálnicích v Chorvatsku. Rakouská firma také tvrdila, že zadavatel zakázky - chorvatský státní provozovatel dálnic Hrvatske Autoceste (HAC) - nekontroloval bezúhonnost.

Český TollNet a SkyToll vyhrály miliardový tendr na elektronické mýtné v Chorvatsku

Evropa

Stěžovatelé se mohou obrátit na soud

Podle deníku Jutarnji list mají nyní stěžovatelé možnost obrátit se na soud. Pokud se neodvolají, podepíše provozovatel dálnic HAC smlouvu o vytvoření systému pro elektronický výběr mýtného v Chorvatsku s firmami TollNet a SkyToll. Jejich nabídka v hodnotě 79,9 milionu eur (2,02 miliardy Kč) bez DPH byla v tendru vyhodnocena jako ekonomicky nejvýhodnější.

Majitelem firem SkyToll a TollNet je ITIS Holding, součást skupiny PPF. CzechToll provozuje od 1. prosince 2019 satelitní mýtný systém v ČR. SkyToll od 1. ledna 2010 provozuje satelitní mýtný systém na Slovensku.

Od roku 2015 do konce roku 2023 provozoval SkyToll také systém elektronických dálničních známek na Slovensku, ke konci roku jej předal do správy Národní dálniční společnosti. Ve Slovinsku spustil SkyToll v roce 2021 nový systém pro úhradu elektronických dálničních známek.

Středomoří čelí invazi mohutnatek. Okusovači prstů jsou v Chorvatsku, Řecku či na Kypru

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám