Hlavní obsah

Zaměstnanci Nexenu stávkují už druhý den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část zaměstnanců továrny Nexen vyrábějící pneumatiky v průmyslové zóně Triangle u Žatce pokračuje i ve středu ve stávce. Chtějí dosáhnout podepsání kolektivní smlouvy a zvýšení mezd o 8,3 procenta. Společnost ve vyjádření pro ČTK uvedla, že připravuje navýšení mezd od 1. března, jak velké ale neuvedla. Krajský soud v Ústí nad Labem mezitím podle odborářů zamítl návrh vedení továrny na nezákonnost stávky.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Úterní protest zaměstnanců společnost Nexen Tire před velvyslanectvím Korejské republiky

Článek

„Stávka pokračuje, stávkující zaměstnanci zůstali doma, v továrně jsou přítomny stávkové hlídky,“ řekl Právu šéf odborové organizace v Nexenu Pavel Rohel. Vedení firmy podle odborářů nechce, aby se v továrně zdržovali stávkující zaměstnanci, odbory to považují za porušení zákona.

Už před rokem odboráři v továrně vyhlásili stávkovou pohotovost kvůli postoji korejských vlastníků firmy ke kolektivnímu vyjednávání. Ke stávce nyní přistoupili, protože zaměstnavatel odmítl smlouvu i zprostředkovatele, tedy kompromisní dohodu mezi oběma stranami. V úterý navečer odboráři zasedli s vedením firmy ke společnému jednání. To podle nich přislíbilo odpověď na jejich požadavky do týdne.

Snaží se stávku narušovat, dozvěděli jsme se, že nabírají lidi na přesčasy, dokonce nabízejí za jednu směnu sedm tisíc korun odměnu
Roman Ďurčo

„Průběžně dostáváme od našich hlídek i od samotných zaměstnanců informace, že se ke stávce přidávají i ti, kteří se dříve před jejím vypuknutím báli a nebyli do poslední chvíle plně rozhodnuti,“ informoval na sociální síti jeden z odborářů Nexenu Michal Rajman s tím, že do stávky se může zapojit a tím jí podpořit úplně každý zaměstnanec, který nepodepsal souhlas se stávkou a který se z jakéhokoliv důvodu nepřipojil již dříve.

Nexen prý mzdy zvýší od března. Tvrdí, že je ve ztrátě

Ekonomika

„Snaží se stávku narušovat, dozvěděli jsme se, že nabírají lidi na přesčasy, dokonce nabízejí za jednu směnu sedm tisíc korun odměnu. Fabrika je ochromena, neříkám, že ze sta procent, ale žádné pneumatiky se nyní vyvážet nebudou krom těch již vyrobených na skladech,“ řekl Právu předseda Odborového svazu KOVO Roman Ďurčo.

Odboráři: Soud potvrdil, že stávka je legální

Vedení firmy také podle odborářů podalo podnět na Krajský soud v Ústí nad Labem s tím, že je stávka zaměstnanců nezákonná. Soud ale prý rozhodl ve prospěch odborů.

„Tvrdili, že stávka je nelegální, takže teď mají rozhodnutí soudu, že to tak není. Je to také vzkaz směrem k zaměstnancům, že se nemají čeho bát, protože jsou v právu,“ uvedl Ďurčo. Vyjádření soudu bylo podle něj zasláno odborové organizaci datovou schránkou.

Mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová ČTK řekla, že nemůže informaci o verdiktu potvrdit ani vyvrátit.

Spor o zvýšení platu

Podle odborů se velké části pracovníků nezvýšily mzdy od roku 2018 a nástupní mzda operátora výroby činí 22 700 korun.

„Od ledna 2022 odbory nereagovaly na přímá jednání se společností a společnost zavedla zvýšení mezd u všech zaměstnanců o 4,7 procenta a různé programy benefitů,“ sdělili zástupci Nexenu.

„Podle našich propočtů loni přidali jen 93 lidem a navýšení absolutně nerespektovalo návrh kolektivní smlouvy, navýšení se pohybovalo od jednoho do 3,7 procenta,“ uvedl Ďurčo.

Podle prohlášení firmy se od roku 2019 výše mzdy u 98 zaměstnanců z výroby bez absencí a s vynikajícím hodnocením zvýšily o 13,4 procenta.

„Co je pozitivní, údajně od té doby, co jsme oznámili stávku, zvedli nástupní mzdy nováčkům na 30 tisíc, což nám někteří noví lidé potvrdili,“ uvedl Ďurčo.

Většina oslovených zaměstnanců přesnou výši mzdy nechtěla uvést. „Rozhodl jsem se, že dám výpověď, ve firmě pracuji několik let a na mzdu 30 tisíc nedosáhnu,“ řekl Právu jeden ze zaměstnanců, který nechtěl uvést své jméno.

Firma tvrdí, že je nyní kvůli rostoucím nákladům ve ztrátě. Podle údajů z výročních zpráv ve Sbírce listin společnost v roce 2021 vykázala zisk po zdanění přes 709 milionů Kč, o rok dříve byla ve ztrátě 1,4 miliardy Kč. Odbory podle zástupců firmy stávkují za nepřiměřené požadavky, které neodpovídají ekonomické situaci společnosti. „Vždy, když něco stavíte, musíte investovat a nemůžete být hned v černých číslech,“ dodal Ďurčo.

Nejsme levná síla. Zaměstnanci firmy Nexen demonstrovali za vyšší mzdy

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám