Hlavní obsah

Nejsme levná síla. Zaměstnanci firmy Nexen demonstrovali za vyšší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desítky lidí z řad odborářů a zaměstnanců demonstrovaly v úterý odpoledne v podniku Nexen Tire Europe u Žatce na Lounsku za vyšší mzdy. Stěžují na postoj korejských vlastníků tohoto podniku na výrobu pneumatik. Zaměstnavatel nabízí zvýšení mzdy jen o 3 procenta, což je hluboko pod mírou inflace. Odboráři by chtěli 8,3 procenta. V případě nedohody hrozí stávkou.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Demonstranti před továrnou Nexen

Článek

Na parkovišti před továrnou, která zaměstnává asi 1100 lidí, se demonstranti začali scházet před 15:00. Přinesli si trubky, řehtačky či transparenty, na nichž stálo Nejsme levná pracovní síla, Konec korejských lží nebo Stávka bude. S nimi se pak vydali na pochod ke vchodu do továrny.

„Zásadním požadavkem je podepsání kolektivní smlouvy. Absolutní ignorance a ležérnost korejských zaměstnavatelů nás donutila k těmto akcím. V nové kolektivní smlouvě jsme již v lednu definovali navýšení mezd, vytvoření směnného příplatku a mezi dalšími jako benefit pneumatiky, který slibují korejští zaměstnavatelé již od roku 2018,“ řekl předseda Základní organizace Kovo Nexen Tire Pavel Rohel.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Demonstranti před továrnou Nexen

Podle něj veškeré kroky odborářů mají probudit korejské zaměstnavatele. „Snad se vzpamatují, pokud ne, je požádáno ministerstvo práce a sociálních věcí, aby nám poskytlo zprostředkovatele. Ten už na tom pracuje. Pokud zprostředkovatel neuspěje, půjdeme do stávky,“ doplnil Rohel.

Stávka by případně mohla být vyhlášena v dubnu nebo květnu. Už v druhé polovině ledna odboráři v továrně vyhlásili stávkovou pohotovost.

Reklama

Výběr článků

Načítám