Hlavní obsah

Stavebnictví výrazně kleslo, bylo ale dokončeno více bytů

Novinky, bož
Aktualizováno

České stavebnictví v říjnu meziročně kleslo o 8,5 procenta. Nejrychleji se propadlo inženýrské stavitelství, kam patří například silnice či telekomunikační sítě, které kleslo o více než 20 procent. Snížil se také počet zahájených staveb bytů, ovšem počet dokončených bytů se naopak zvýšil, zejména díky dokončení velkého počtu projektů v Praze. Vyplývá to z údajů, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Dokončených bytů bylo o 75,4 procenta více. Co se týká staveb nových bytů, těch bylo zahájeno o 4,3 procenta méně než před rokem.

„Stavebnictví v říjnu propadlo o 8,5 procenta a my jsme přitom očekávali pokles ‚pouze‘ o 7,4 procenta. Stavební sektor nadále tíží problémy s přechodem na nové programové období evropský fondů,“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Zájem o stavění nových bytů tu však stále je. „Mírný optimismus z hlediska budoucího vývoje můžeme vidět u statistiky stavebních povolení,” uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Stavební úřady v říjnu vydaly 7 413 stavebních povolení. „Což je o 0,4 procenta více než ve stejném období vloni. Jejich orientační hodnota se zvýšila o 0,7 procenta,“ uvedl Radek Matějka.

„Obtížný administrativní proces” 

Kleslo také inženýrské stavitelství, kam patří například stavba silnic, mostů, telekomunikačních sítí nebo pokládka potrubí. V říjnu se propadlo meziročně o pětinu.

I tady hraje podle Dřímala svou roli „obtížný administrativní proces”, který brzdí pozemní stavitelství. „V době, kdy ceny bytů rostou v pokrizovém období rekordním tempem, pozemní stavitelství meziročně klesá o jedno a půl procenta,“ poznamenal Dřímal.

Letošní říjen měl oproti loňskému roku o jeden pracovní den méně. Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s padesáti a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu 2016 meziročně snížil o 3,2 procenta.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 0,1 procenta a činila 32 893 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám