Hlavní obsah

Stavebnictví loni stouplo o 1,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stavební produkce v loňském roce stoupla o 1,4 procenta, o rok dříve klesla o 6,2 procenta. Zvýšila se produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Meziročně v prosinci stavebnictví zrychlilo růst na 8,1 procenta z listopadových dvou procent. Vychází to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: , Novinky

Stavební produkce

Článek

Meziměsíčně byla stavební produkce vyšší o 1,8 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,3 procenta stavebních povolení více, přičemž orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 52,8 procenta.

Meziročně pak bylo zahájeno o 120,8 procenta bytů více. Dokončeno jich však bylo o 18,7 procenta méně.

„Celková stavební produkce v roce 2021 po předchozím poklesu mírně vzrostla, a to jak v pozemním, tak inženýrském stavitelství. Stavebnictví se v průběhu roku potýkalo s mimořádným růstem cen a nedostatkem stavebních kapacit,“ řekl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Z hlediska meziročních indexů byl nejúspěšnějším měsícem roku 2021 prosinec, kdy produkce vzrostla hlavně díky pozemnímu stavitelství.

Byty v Česku opět citelně zdražily

Stalo se

„Nutno dodat, že základna z předchozího roku byla velmi nízká. Po třech měsících poklesů meziročně rostlo také inženýrské stavitelství a oba segmenty stouply i meziměsíčně, což jsou pozitivní zprávy,” dodala vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Petra Cuřínová.

Právě kvůli nízké srovnávací základně s rokem 2020 byl loňský rok podle hlavního ekonoma BHS Štěpána Křečka zklamáním. Očekávalo se silnější oživení, tvrdí.

České stavebnictví podle něj dlouhodobě trpí nedostatkem pracovníků, kterých bylo meziročně o 1,1 procenta méně.

„Nové zaměstnance nenalákal ani meziroční růst průměrné mzdy v tomto odvětví o 5,1 procenta. Bude proto zapotřebí vydat více pracovních povolení pro cizince,” řekl Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám