Hlavní obsah

Stavebnictví kleslo kvůli loňským změnám DPH o třetinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební výroba v dubnu 2005 klesla meziročně o 29,5 procenta. Neznamená to však, že by stavební výroba meziročně o tolik zpomalila. Číslo je zdeformováno loňským zvýšením DPH na stavební práce z pěti na 19 procent na začátku května. Stavaři se snažili fakturovat loni v dubnu zakázky za sníženou sazbu, a výroba tak uměle narostla o 61,4 procenta.

Článek

Většina analytiků se shoduje, že číslo nemá žádnou vypovídací hodnotu. Český statistický úřad (ČSÚ) uvedl, že podle jeho modelového výpočtu  bez vlivu změn DPH se výroba zvýšila o 0,1 procenta.

Stavební úřady v dubnu 2005 vydaly 10 879 stavebních povolení, což je o 16,8 procenta méně než v loňském dubnu.

"Orientační hodnota staveb povolených v dubnu dosáhla 25,1 miliardy korun," uvedl ČSÚ. Z toho jsou nové stavby za zhruba 16,5 miliardy a změny dokončených staveb 8,6 miliardy korun.

"O tom, že se stavební výrobě daří, nasvědčuje růst počtu zaměstnanců včetně jejich mezd. Stavebnictví se tak společnými silami s prosperujícími průmyslovými obory podílí na tvorbě nových pracovních míst a postupného poklesu nezaměstnanosti," řekla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Průměrný počet zaměstnanců stavebních firem se proti loňskému dubnu zvýšil o 3,9 procenta. Na výplatních páskách měli v průměru 18 297 korun, což je o 3,5 procenta více než loni.

Reklama

Související články

Stavebnictví se propadlo o 16 procent

Stavební výroba se v březnu 2005 meziročně snížila o 16 procent, neznamená to ale, že by se začalo stavět výrazně méně. Čísla jsou ovlivněna vysokou srovnávací...

Výběr článků

Načítám