Hlavní obsah

Stavební spořitelny nebudou moci svévolně zvyšovat poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praxe stavební spořitelen, které klienty nalákaly na nízké poplatky a v průběhu spoření je zvýšily, je minulostí. Novela zákona, kterou ve středu schválili poslanci, zvyšování poplatků výrazně omezuje. Novelu předložil stínový ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS), který reagoval na veřejnou kritiku stále rostoucích poplatků, které se spořitelny účtují.

Článek

Tlustý původně chtěl, aby sazebník poplatků, jak budou vypadat po celou dobu spoření, byl už součástí první smlouvy. Poslanci omezení zmírnili na slova, že výše poplatků nebude "jen na vůli stavební spořitelny." Nyní lidé ve smlouvě podepisují ustanovení, které říká, že s jakoukoliv změnou poplatků souhlasí.

"Poplatky, které si stavební spořitelny v současné době počítají za nejrůznější úkony a jejichž výčet se neustále rozšiřuje, již dávno nejsou drobné položky několika desetikorun, ale řádově jde o stovky a tisíce," uvedl k novele Tlustý. Původně také počítal s tím, že by klienti mohli libovolně přecházet mezi stavebními spořitelnami, aniž by ztratili nárok na státní příspěvek a připsané úroky z vkladů. Toto ustanovení ze zákona nakonec také vypadlo.

S novelou zákona musí ještě souhlasit Senát a podepsat ho prezident republiky.

Spořitelny poplatky omezují už teď

Člen představenstva stavební spořitelny Wüstenrot Pavel Pektor míní, že tvrzení Tlustého není objektivní. "Není pravda, že poplatky stavebních spořitelen účtované za vedení účtu spoření činily tisíce korun ročně. Stavební spořitelna Wüstenrot účtuje poplatek, který činí v přepočtu necelých 21 Kč měsíčně," řekl. Dodal ale, že novelu vítá, protože povede k větší transparentnosti a zlepšení postavení klientů.

Spořitelna Modrá Pyramida podle své mluvčí Hany Vaněčkové již v lednu letošního roku vydala prohlášení, že poplatky za vedení účtu až do roku 2010 proti nynější úrovni nezvýší. "To se týká jak bezmála jednoho milionu stávajících smluv, tak všech smluv o stavebním spoření a úvěrových smluv uzavřených do konce roku 2005. Poplatek za vedení účtu, spořícího i úvěrového, tak nepřesáhne současných 25 Kč měsíčně," uvedla. Pokuta za poplatky

Debatu o poplatcích ve stavebních spořitelnách vyvolalo loni v létě rozhodnutí antimonopolního úřadu. Ten tvrdí, že spořitelny se na zvyšování poplatků domlouvaly a dal jim za to pokutu téměř půl miliardy korun. [celá zpráva] Spořitelny se proti ní odvolaly a úřad nyní znovu rozhoduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám