Hlavní obsah

Stavební firmy dostaly za kartel pokutu přes čtvrt miliardy korun

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal 12 společností za „malý stavební kartel”. Za 11 deliktů dostaly firmy pokutu 278 miliónů korun. Rozhodnutí, o němž v pátek informoval šéf ÚOHS Petr Rafaj, není pravomocné a lze proti němu podat rozklad.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Účastníci řízení jednali ve vzájemné shodě o koordinaci účasti a nabídek ve výběrových řízeních na řadu stavebních zakázek v Jihočeském kraji a části Kraje Vysočina,” konstatoval ÚOHS.

Podle informací ČTK jsou mezi pokutovanými firmami Colas, Strabag nebo brněnská OHL ŽS.

Kontroloři při prověřování zjistili „koordinaci postupu uchazečů u jednotlivých zakázek”. Objevili například e-maily, v nichž si zasílali „krycí nabídkové rozpočty”. V počítači jednoho z uchazečů našli rovněž nabídky konkurenčních firem, které zjevně získal dříve, než byly podány.

„V některých případech byla zjištěna podstatná podobnost nabídek mezi uchazeči svědčící o jejich koordinaci,” uzavřel ÚOHS.

V únoru padla rekordní pokuta

Úřad rovněž připomněl, že na stopu kartelu se kontroloři dostali v rámci prošetřování dalšího případu, za nějž již v únoru uložili pravomocnou pokutu ve výši 1,66 miliardy korun. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Sankcionované firmy (Skanska, Strabag, Eurovia, Swietelsky stavební, M-SILNICE, Berger Bohemia a Lesostavby Třeboň) se mezi sebou domlouvaly na veřejných zakázkách v letech 2006 až 2008. I přes snížení sankce šlo o nejvyšší pokutu, kterou kdy antimonopolní úřad udělil. Původní pokuta byla 2,036 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám