Hlavní obsah

Stavba více bloků by vyšla levněji, říká šéfka z EdF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě třetiny objemu zakázky na stavbu pátého bloku v Dukovanech by mohly realizovat české firmy. Pokud by se stavěly dva bloky najednou, bylo by to levnější, řekla Právu ředitelka zodpovědná za nabídku francouzské EdF Sarah Illouzová.

Foto: Právo

Sarah Illouzová

Článek

Proč si myslíte, že vaše nabídka může v tendru oproti dvěma konkurentům uspět?

EdF je v Česku aktivní od roku 2016. Jsme evropský partner, dodavatel energií a společnost velmi podobná ČEZ. Provozujeme 56 jaderných bloků ve Francii a dalších devět ve Velké Británii. Nabízíme technologii založenou na vyzkoušených třech blocích, které jsou v provozu ve Finsku a Číně.

Další dva bloky stavíme ve Velké Británii, přičemž britská vláda schválila ještě dva. Zároveň dokončujeme jeden ve Francii. Věříme tedy, že máme nejlepší technologii pro evropský trh.

Zároveň v Evropě jeden druhého potřebujeme. Jde o to, hájit v Bruselu jaderné projekty a zajistit odsouhlasení na úrovni Evropské komise. To žádný konkurent nabídnout nemůže.

O Dukovany se utkají všichni tři zájemci

Ekonomika

Jak byste do stavby zapojili české firmy?

Dokážeme umístit velkou část zakázky v Česku. V našem britském projektu Hinkley Point C se lokálně realizuje 64 procent objemu kontraktu a v Česku chceme dosáhnout přesně toho samého.

Setkali jsme se se zástupci více než tří set českých společností, teď procházíme procesem předkvalifikace devadesáti z nich a účastníme se intenzivních jednání s místními stavebními firmami jako třeba Metrostav DIZ. Jednáme i se Škodou JS, která už je partnerem naší dceřiné společnosti Framatome ve Velké Británii. Zahrnuli jsme je do naší nabídky.

Kterých částí staveb by se zdejší firmy účastnily?

Čeští dodavatelé se mohou účastnit všech částí stavby. Například Škoda JS by mohla dodat klíčové vybavení jaderného ostrova. Také například potřebujeme postavit chladicí věž vysokou asi 180 metrů, a tu by také mohly stavět české firmy. V nejaderné části máme turbínu od General Electric, ale další vybavení mohou dodat čeští výrobci.

Jaká je vaše nabídka z hlediska ceny?

Věříme, že jsme dali nejlepší nabídku. Cenu teď komentovat nemohu. Ale myslíme si, že by mohla být ještě lepší, kdyby se ČEZ rozhodl stavět víc bloků najednou. Když stavíte jen jeden, nemáte stejné synergie a efekty na cenu. Když stavíte naráz dva bloky, můžete optimalizovat průmyslové kapacity, dodavatelský řetězec a je prostor pro snížení ceny.

Víme, že vláda uvažuje o celkem čtyřech blocích, a my to podporujeme. Nabídku jsme podali na jeden blok, tak jak bylo v soutěži požadováno, a zároveň jsme podali indikativní nabídku na flotilu čtyř bloků.

Takže by bylo nejlepší stavět rovnou dva bloky v Dukovanech a potom i dva v Temelíně?

Ano. Existuje určitý optimální čas mezi stavbou dvou bloků na stejném místě, který pak umožňuje optimalizovat projekt, cenu a organizaci práce. Když se připravujete na dva bloky, jiným způsobem řešíte staveniště, nakupujete vybavení a materiál ve větším měřítku, což je zlevňuje.

O kolik by takhle klesla cena?

Přesná čísla nemohu prozradit, ale cena by byla nižší, a to už u prvního bloku.

Dukovany mají územní rozhodnutí pro stavbu dvou nových bloků

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám