Hlavní obsah

Státní záruka na úvěr pro Aero Vodochody prodloužena do roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministři podrželi výrobce letadel Aero Vodochody, když na pondělním zasedání prodloužili státní záruku na revolvingový úvěr k zabezpečení potřeb společnosti do června 2008. Podnik tak bude moci požádat konsorcium bank o prodloužení termínu pro zánik příslibu úvěru na 300 miliónů dolarů.

Foto: Leona Roháčková

Ilustrační foto

Článek

Podnik v současné době nemá dostatek peněz na splácení úvěru. Na vině je především neplnění výrobního programu. Aero vyrábí bitevníky L-159, které si však cestu na zahraniční trhy prozatím nenalezly. Státní garance byla prodloužena s tím, že Aero musí do konce příštího roku prokázat schopnost přežít a zajisti si finance uzavřením kontraktů.

Ministři financí a průmyslu Bohuslav Sobotka a Milan Urban musí navíc do podzimu připravit návrh dalšího postupu státu při nakládání s majetkovými právy v Aeru Vodochody. Největším akcionářem společnosti je s téměř 36procentním podílem a.s. Letka vlastněná Fondem národního majetku. Dvojkou je s 35,3 procenta akcií společnost Boeing Česká, společný podnik amerického výrobce letadel a ČSA, a 29 procent drží Česká konsolidační agentura.

Vodochodské firmě klesl loni podle předběžných výsledků čistý zisk přibližně na 350 miliónů korun.

Prohraný boj o Indii

Na konci ledna Aero Vodochody prohrálo bitvu o lukrativní zakázku pro Indii. Tamní vláda totiž odmítla nabídku na koupi českých letounů L-159B a dala přednost cvičným proudovým letounů Hawk britské výroby. Aeru nepomohla ani cenově výhodnější nabídka. Zatímco britský cvičný stroj stojí 18 miliónů dolarů, český přijde na 12,5 miliónu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojáci lamentují nad poruchovostí L-159

Vojenští letci jsou podle informací Práva naštvaní na velkou poruchovost bitevníků L-159 dodávaných české armádě společností Aero Vodochody. Letoun je podle...

Výběr článků

Načítám