Hlavní obsah

Státní rozpočet je v přebytku 26,5 miliardy

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Od začátku roku do konce října hospodařil český státní rozpočet s přebytkem 26,5 miliardy korun. Loni byl rozpočet za stejné období v přebytku 98,3 miliardy. Hospodaření ovlivnily hlavně nižší příjmy z EU, výběr daní a pojistného meziročně stoupl, informovalo ve středu ministerstvo financí. Na celý letošní rok je naplánován schodek 60 miliard.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu – leden–říjen

Článek

Ke konci října dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1,045 biliónu korun a celkové výdaje 1,019 biliónu.

Meziročně výsledek výrazně ovlivnily prostředky přijaté z EU a finančních mechanismů, které byly za deset měsíců letošního roku nižší o 79,5 miliardy.

„Především v první polovině roku 2016 byly propláceny relativně vysoké objemy prostředků z EU, které souvisely s výdaji předfinancovanými ze státního rozpočtu v předchozích letech,” uvedlo ministerstvo.

Na sociální dávky šlo 440 miliard

Výběr daní včetně pojistného na sociální zabezpečení meziročně vzrostl o 64,3 miliardy korun, tedy o 7,3 procenta. Na DPH se vybralo o osm procent více - celkem 219,3 miliardy korun. Podle rezortu pomohlo výběru zavedení elektronické evidence tržeb - za celý rok očekávají zvýšení výběru DPH o pět miliard.

Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Na konci října na nich bylo vyčerpáno 440 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 15,7 miliardy. Na tom se podílely zejména výdaje na důchody s růstem o 14,1 miliardy, tedy o 4,3 procenta.

Na celý letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

„Očekáváme, že v posledních měsících roku stáhnou vyšší výdaje bilanci rozpočtu do mírného deficitu. Od 1. listopadu totiž dochází ke zvýšení platů ve veřejném sektoru. Vyšší tempo by mělo být i u veřejných investic,“ uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Výši deficitu na konci roku odhaduje na zhruba 25 miliard korun.

Loňský rozpočet počítal s deficitem 70 miliard korun, nakonec skončil v přebytku 61,8 miliardy korun. Pro příští rok zatím ministerstvo plánuje rozpočet se schodkem 50 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám