Hlavní obsah

Státní firma na pokyn vlády koupí přepravce plynu Net4Gas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda na středečním jednání pověřila státní společnost ČEPS koupí firmy NET4GAS Holdings, která provozuje v Česku plynovody. Oznámil to ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) s tím, že jde o budoucnost české energetiky a její stability. Cenu chce vláda zveřejnit až po podpisu smlouvy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela

Článek

„Rozhodli jsme vydat pokyn ČEPS ke koupi firmy NET4GAS Holdings. Jde o energetickou bezpečnost,“ řekl ve středu po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Firma je nyní ve velkých finančních problémech, protože jejím klíčovým zákazníkem byl ruský Gazprom, který přestal platit. Analytici dokonce tvrdí, že firma má nyní nulovou hodnotu.

Podle Síkely je nyní výhodné ji koupit. Před dvěma lety by podle něj firma stála vysoké desítky miliard korun a za několik let by se cena na tuto úroveň mohla znovu dostat.

Firma provozuje v Česku zhruba čtyři tisíce kilometrů plynovodů, předávací a kompresní stanice. Jako jediná má v tuzemsku navíc podle Síkely licenci na přepravu zemního plynu. „Za společnost není náhrada, jestli chceme do Česka dovážet plyn, tak to bude mít na starosti právě ona. Nakupujeme tak základní stavební kámen české energetické bezpečnosti, “ zdůvodnil krok ministr, který zároveň upozornil, že Česká republika je jednou z mála, jež nemá přímý vliv na přepravu plynu.

Stát koupil i plynové zásobníky

Podle ministra již jeden z akcionářů transakci posvětil. Druhý ji má schválit ve čtvrtek. Smlouva by se mohla podepsat v pátek. První splátka kupní ceny přijde pravděpodobně v prosinci po dokončení transakce a po jejím schválení příslušnými úřady.

V nedávné době se objevily spekulace o tom, zda je záměr koupit společnost výhodný. Síkela uvedl, že stabilita firmy, která je podle něj nyní v důsledku neplacení ze strany ruského dodavatele plynu v tíživé situaci, je podmínkou pro stabilitu energetické bezpečnosti ČR. „Bereme to jako příležitost a musíme si uvědomit, že kdyby ji převzal soukromý investor, tak by došlo k navýšení cen,“ míní Síkela.

Tento měsíc stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby. Před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda také jedná o stavbě nových plynovodů.

Stát koupil plynové zásobníky za 8,8 miliardy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám