Hlavní obsah

Státní dluh stoupl na 452,3 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní dluh České republiky stoupl ke konci 2. čtvrtletí letošního roku na 452,3 miliardy korun. V prvním čtvrtletí letošního roku činil dluh 429,1 miliardy korun a ke konci loňského roku 395,9 miliardy. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: fiftyfifty.cz

Film Babovřesky

Článek

Vnitřní dluh se zvýšil o 51,4 miliardy na 438,1 miliardy korun. Vnější dluh vzrostl o 4,9 miliardy na 14,2 miliardy Kč. Státní dluh ČR výrazně roste od roku 1997.

Dluh se zvyšuje emisemi státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu, který zahrnuje i ztrátu České konsolidační agentury. Státní dluh je spolu s dluhem zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů součástí dluhu veřejného. Ten podle maastrichtských kritérií nutných pro budoucí přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP. V tuzemsku se zatím pohybuje kolem 20 procent.

Pokud vláda neprosadí takovou reformu veřejných financí, která neúměrné zadlužování státu zastaví, tak veřejný dluh maastrichtskou hranici překročí zhruba v roce 2010. mkv mha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám