Hlavní obsah

Stát slibuje, že velkým firmám nakonec u energií uleví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát nakonec za velké firmy příští rok zaplatí část plateb za obnovitelné zdroje. V pátek to po jednání se zástupci průmyslových svazů slíbili ministři financí Zbyněk Stanjura (ODS) a průmyslu Jozef Síkela (STAN). Výši příspěvku ale neprozradili.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministři financí a průmyslu Zbyněk Stanjura (ODS) a Jozef Síkela (STAN).

Článek

„Pro některé podniky z energeticky náročných odvětví může dojít v příštím roce k razantnímu zvýšení výdajů na energie. Do asi dvou týdnů najdeme řešení,“ prohlásil Stanjura.

Síkela dodal, že prosadil možnost poskytnout státní pomoc s platbami za obnovitelné zdroje kdykoliv v průběhu roku, ne pouze jednou jako nyní.

„Dojdeme-li s podnikatelskými svazy k dohodě, a já věřím, že jsme na dobré cestě, rád ji rychle připravím,“ slíbil. Opatření podle něj umožní pomoci více cíleně a bez potřeby notifikace od Evropské komise.

Energetický regulační úřad ve čtvrtek rozhodl, že u elektřiny pro příští rok regulovaná část ceny firmám na vysokém napětí zdraží o zhruba 106 procent a na velmi vysokém napětí o 191 procent. Oproti návrhu z konce října nárůst mírně snížil, přesto je obrovský. Největší podíl mají platby za obnovitelné zdroje, a právě tu by měl stát částečně hradit.

„Bavíme se o pouze o těchto platbách. Ministr financí vyhodnocuje, jak dopadne letošní státní rozpočet, zda nezůstanou volné prostředky,“ potvrdil Novinkám prezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

Jasněji má být koncem příštího týdne. „Potřebujeme to oznámit do poloviny prosince, aby s tím mohly firmy pracovat v cenících. Jinak přijde inflační efekt. Ti, kdo to do cen výrobků budou moci propsat, to udělají,“ řekl Rafaj.

Síkela: Katastrofický scénář se nekoná, ale někomu elektřina zdraží až o 70 procent

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám