Hlavní obsah

Stát omezí dotace, potřebuje peníze pro projekty EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČR bude musel v následujících letech zrušit nebo omezit národní dotační programy, aby měla na spolufinancování projektů, na které půjdou peníze z Evropské unie. Ve čtvrtek to řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Národním dotačním programem je například Mléko do škol nebo program na rozvoj cestovního ruchu.

Foto: Vratislav Konečný

Z let minulých

Článek

V roce 2007, kdy by se měly peníze z fondů EU vyšplhat na maximum, by ČR na spolufinancování vydala až 47 miliard korun. Na to nyní v rozpočtu nejsou peníze.

"Rušení či omezování programů postihne zejména ministerstva pro místní rozvoj, životního prostředí, zemědělství, dopravy nebo školství," upřesnil Sobotka. O rušení dotačních programů už ve středu informoval vládu.

Kromě neefektivních programů zruší vláda i ty, které dávají peníze na tytéž účely jako EU. "Já se domnívám, že odstranění duplicit bude naprosto nezbytné a že k tomu budou jednotlivé resorty přinuceny v rámci rozpočtové situace," řekl ministr. Státní dotace by podle něj měly jít jen do oblastí, které nemají žádnou šanci získat peníze z EU.

Tři čtvrtiny dotací z Bruselu

Zatímco letos může ČR z Bruselu získat maximálně 47 miliard korun, po roce 2007 by do země mohlo proudit až 140 miliard korun ročně.

Pokud ministerstvo vybere projekt, na který půjdou peníze z EU, musí obec nebo firma sehnat asi čtvrtinu částky sama. Dotace z EU jsou jen do 75 procent sumy. Vláda chce, aby byla ČR v novém dotačním plánu EU zařazena mezi chudé země a financování z fondů EU se zvýšilo na 85 procent.

Na spolufinancování by se podle představ vlády měly kromě státu nebo samosprávy podílet i soukromé firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám