Hlavní obsah

Projekty financované EU zatím peníze nedostanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obce, které požádaly o dotaci z Evropské unie na připravené projektky, si na peníze budou muset počkat. Doplatí na špatně připravené programy, přes které peníze z EU tečou. Chybné programy připravily ministerstva a státní instituce. Z deseti programů prošlo auditem, který zadalo ministerstvo financí, jen dva - na podporu podnikatelů a zemědělců. Peníze na ostatní zatím zůstanou zablokovány na účtech ministerstva financí.

Foto: Vít Havlíček (archiv)

Pohled na varhany v kostele sv. Anny v Žirči.

Článek

Pokud by ministerstvo peníze na projekty uvolnilo, hrozilo by, že kontrola z Evropské unie by kvůli špatnému nastavení systému mohla peníze žádat zpět. Audit prováděla společnost PricewaterhouseCoopers.

"Správné nastavení systémů pro čerpání prostředků z EU výrazně snižuje riziko vracení takto získaných peněz v budoucnu, pokud by Evropskou komisí byla zjištěna nějaká nesrovnalost," řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Jeho resort sliboval kladné výsledky auditu i přesto, že se objevovaly informace, že programy jsou připraveny pozdě, narychlo a kontrolou neprojdou.

Prošly jen programy zemědělství a průmyslu

Auditem prošel pouze Operační program průmysl a podnikání, který připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu a Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství připravený resortem zemědělství. Ostatní, které měly na starosti ministerstvo pro místní rozvoj nebo ministerstvo práce, budou muset chyby ještě opravit.

Negativní hodnocení měl Kohezní fond, OP Rozvoj lidských zdrojů, JPD 3, Equal, Společný regionální operační program, JPD 2, Interreg, OP Infrastruktura

Špatně připravené programy:

:: Kohezní fond

:: OP Rozvoj lidských zdrojů

:: JPD 3

:: Equal

:: Společný regionální operační program

:: JPD 2

:: Interreg

:: OP Infrastruktura

"Auditorské zprávy popisují stav ke konci července letošního roku, což byl termín pro předání veškeré podpůrné dokumentace auditorům," tvrdí mluvčí ministra financí Marek Zeman. Je tak možné, že instituce, které programy připravily je už stihly opravit, dle představ EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám