Hlavní obsah

Stát má na odvrácení arbitráže kvůli TV3 jen 5 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí dosud hledá smírné řešení sporu o bývalou televizi TV3. V jeho rámci hrozí České republice společnost European Media Ventures (EMV) arbitráží o miliardu korun kvůli své zmařené investici do televize. Na dotaz ČTK to potvrdil mluvčí ministerstva Jaroslav Dědič. Ministerstvo má na odvrácení arbitráže již jen pět dní.

Foto: Dana Fojtíková

Kapela Adobre podpořila projekt proti chudobě

Článek

Šestiměsíční lhůta pro nalezení smíru totiž vyprší 17. srpna. Pokud by se vyjednavačům ministerstva ještě podařilo smírné řešení najít, předložilo by je ministerstvo ke schválení vládě, dodal mluvčí. Právního zástupce, který by měl stát v jednáních s EMV zastupovat, zatím ministerstvo nevybralo.

Spor vznikl převodem licence TV3 z fyzické osoby Martina Kindernaye v roce 2001 na jeho firmu RTV Galaxie. Mediální rada tehdy měla ještě možnost nechat licenci převést na lucemburskou společnost KTV, kterou Kindernay sice vlastnil, ale neměl v ní žádná práva. Rada se proto rozhodla pro RTV Galaxii, v druhém případě by totiž podle svého tvrzení musela zahájit správní řízení o odejmutí licence.

Volba rady se ale nelíbila EMV, podle které měla být licence převedena na KTV. EMV tvrdí, že v letech 1999 až 2002 investovala do TV3, ze které se později stala televize Galaxie, asi 500 milionů korun. EMV vlastnila servisní firmu televize, společnost RTV Gemma, která zkrachovala. Požadovanou miliardovou částku označila za tržní hodnotu televize.

Kindernay již dříve označil kauzu vyvolanou EMV za snahu hojit si svůj podnikatelský neúspěch. Zpochybnil také uváděnou výši investice EMV do TV3. Televizi Galaxie loni prodal GES Media Holdingu, který je zároveň vlastníkem televize Prima.

"Mediálních" arbitráží přibývá

Na mediálním poli stát nedávno prohrál arbitráž s firmou CME. Kvůli zmařené investici do televize Nova musela Česká republika CME zaplatit 10,7 miliardy korun. CME se nyní snaží iniciovat další arbitráž, tentokrát s vlastníkem vysílací licence Novy, společností CET 21, což je záležitostí sporu dvou obchodních subjektů.

Hrozba potenciální arbitráže se státem visí v oblasti médií nad sporem distributorů tisku. Distribuční společnost Mediaprint tvrdí, že jí vznikla újma rozhodnutím Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zrušit své předběžné opatření na trhu distribuce tisku, kde podle Mediaprintu vydavatelé vytvořili zakázaný kartel. Na smírné řešení má stát čas do konce listopadu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám