Hlavní obsah

Stát chce letos propustit téměř 9000 úředníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát letos počítá s tím, že propustí téměř 9000 úředníků. Na konci letošního roku by tak mělo ve státních službách pracovat necelých 453 000 lidí. Nejvíce lidí, zhruba 5600, odejde podle ministerstva financí z příspěvkových organizací. Samotná ministerstva propustí 151 z celkem asi 16 500 úředníků.

Foto: Rostislav Kadlec

Ježíšův příběh v Teplicích

Článek

Stát počítá s tím, že do roku 2006 propustí téměř 30 000 úředníků, což představuje šest procent z celkového počtu. Každý rok by to měla být dvě procenta. Na propouštění v rámci reformy státní správy a veřejných financí se shodla vládní koalice.

Stát přistupuje k propouštění nejen z úsporných důvodů. Chce, aby státní správa byla atraktivnější pro kvalifikované a výkonné pracovníky. Současně hodlá vytvořit tlak na výrazné zvýšení kvality a produktivity práce v této sféře, říká Marek Zeman, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Kvůli propouštění si stát zřejmě objedná firmu, která určí, kdo úřady opustí. "Studujeme zkušenosti okolních zemí a naši zástupci studovali zkušenosti, které má se snižováním počtu svých zaměstnanců slovenské ministerstvo financí," sdělil Novinkám ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám