Hlavní obsah

Stát alimenty za rodiče hradit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stát nebude za rodiče, kteří svým partnerům dluží na alimentech, tyto částky hradit. Novela ČSSD, která vyplácení navrhovala, ve středu Sněmovnou neprošla. Proti návrhu sociálních demokratů byli koaliční poslanci, kteří kritizovali nejasnost finančního zajištění celého procesu.

Článek

Vládní koalice nepodpořila novelu navrhovanou ČSSD, protože z jejího návrhu nebylo zřejmé, kdo by dlužné alimenty měl vymáhat a kdo by hradil náklady na tuto činnost.

Poslankyně ODS Eva Dundáčková poznamenala, že by se přijetím novely vytvořil 'privilegovaný dlužník´, za kterého bude platit stát.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) pokračoval v podobném duchu a poukázal na princip vymahatelnosti práva v souvislosti s placením alimentů státem. "Rychlost vymahatelnosti práva se nezlepší, když alimenty bude platit stát," poznamenal.

Předkladatelka novely poslankyně Anna Čurdová (ČSSD) již dříve argumentovala, že by se dlužné dařilo vymáhat. Ze státního rozpočtu by se na tento proces mělo podle ní vyčlenit asi půl miliardy. Koaliční poslanci však toto číslo považují za podhodnocené. 

Chytka slovně inzultoval Ratha

Rozhodnutí o sporné normě předcházela bouřlivá rozprava místy přerůstající až v osobní výpady. Místopředseda klubu ČSSD David Rath se pravicových kritiků navrhovaného zákona řečnicky dotázal, "zda jsou skutečně takové chladnokrevné bestie". Následně od řečnického pultu sněmovny oznámil, že poslanec ODS Radim Chytka mu z lavice říká, "aby šel do prdele".

Při závěrečném hlasování nastala situace, kdy neuspěl návrh zamítnutí zákona, ale současně nebylo ve Sněmovně dost hlasů pro jeho schválení. Sněmovna tedy návrh neschválila, což má stejný důsledek jako zamítnutí. Pro návrh ČSSD hlasoval i bývalý člen ČSSD Miloš Melčák (dnes nezařazený a jeden ze dvou klíčových poslanců při sněmovním hlasování). I přes jeho podporu chyběl levici jeden hlas k prosazení zákona.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám