Hlavní obsah

Slovinsko snižuje daň na pohonné hmoty. Ale jen mimo dálnice

Lublaň

Na většině dálničních čerpacích stanic ve Slovinsku klesla cena nafty. Stalo se tak poté, co vláda snížila zdanění pohonných hmot. Kabinet čelil kritice za to, že částečnou deregulací cen způsobil nedostatek paliva na některých benzínkách, informovala dnes agentura HINA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Společnost Petrol, která provozuje největší síť čerpacích stanic ve Slovinsku, dnes prodává litr nafty za 1,895 eura (47,02 koruny). Mimo dálnice řetězec drží cenu na 1,848 eur (45,78 koruny) za litr.

Snížení ceny dosáhla vláda tím, že u nafty na dva měsíce zrušila poplatky na obnovitelné zdroje a energetickou účinnost, které vybírá v rámci danění pohonných hmot.

Maďaři mohou u MOL natankovat jen 50 litrů za den

Ekonomika

Vláda v polovině května zavedla na měsíc strop u cen nafty a benzinu v celém Slovinsku. Od úterka pak přešla na model platný v této zemi do října 2020, kdy jsou ceny mimo dálnice regulovány, zatímco na dálnicích je určuje trh.

Liberalizace cen ropných produktů, zejména nafty, na dálnicích však v uplynulých dnech vyvolala velkou nespokojenost zejména mezi dopravci a místy vedla k nedostatku pohonných hmot na cenově atraktivnějších čerpacích stanicích mimo dálnice. Kabinet premiéra Roberta Goloba se proto vydal cestou snížení zdanění.

Tankování se prodraží ještě víc. Průměrná cena benzinu stoupla na nový rekord

Ekonomika

Cenový strop pro čerpací stanice mimo dálnice zavedlo tento týden také sousední Chorvatsko. Obě země nejsou v Evropě zdaleka jedné, které se rozhodly občanům pomoci řešit dopady vysokých cen pohonných hmot. Pomoc zavedlo například i Maďarsko, Polsko, Německo nebo Česká republika, ať už formou zastropování cen, anebo snížením daně z pohonných hmot.

Efekt snížené daně, kterou zavedlo Česko, ale kvůli pokračujícímu růstu cen brzy vyprchal.

Reklama

Výběr článků

Načítám