Hlavní obsah

Stanjura chce stavět čtyři jaderné bloky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko by se do budoucna mělo mnohem více spoléhat na výrobu elektřiny z jádra. Postavit by se tak měly hned čtyři nové jaderné bloky, řekl v úterý v Senátu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Budeme se zamýšlet dlouhodobě, jak zafinancovat výstavbu jaderných bloků, protože si myslím, že jeden je málo,“ uvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Článek

Soutěž na dostavbu pátého bloku v Dukovanech, kterou vypsala společnost ČEZ letos v březnu, je podle ministra pouze nahrazením jednoho bloku druhým a nezvyšuje poměr jaderné energie na energetickém mixu České republiky.

Součástí zadávací dokumentace na dostavbu bloku v Dukovanech je podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže i nezávazná opce na stavbu dalších tří bloků, dvou v Temelíně a dalšího v Dukovanech. Právě nezávazná nabídka na další tři bloky by měla být podle Stanjury součástí listopadových nabídek.

Kdy dukovanské teplo zahřeje Brno?

Ekonomika

„A myslím si, i když vláda o tom ještě nerozhodla a určitě je to věc na debatu v obou komorách parlamentu, že by bylo vhodné postavit čtyři nové bloky. To znamená zvýšit podíl jaderné energie na energetickém mixu,“ prohlásil Stanjura.

Běží tendr na dostavbu Dukovan

Důvodem je podle ministra to, že výroba z jádra bude s největší pravděpodobností i nadále nejlevnější způsob produkce elektřiny. Jádro se nyní na výrobě elektřiny v ČR podílí asi z jedné třetiny.

Tři účastníci soutěže o dostavbu Dukovan, jihokorejská KHNP, francouzská EDF a severoamerický Westinghouse, mají první nabídky odevzdat do konce listopadu. ČEZ bude poté podle dřívějších slov šéfa energetické firmy Daniela Beneše se společnostmi jednat a dostane druhé, vylepšené nabídky. Vítěz tendru by měl být znám do konce roku 2024. Blok se má začít stavět v roce 2029, do zkušebního provozu by měl jít v roce 2036.

Dukovany vylepšily chlazení vody. Vyrobí elektřinu pro další tisíce domácností

Ekonomika

Původní odhad ceny bloku o maximálním výkonu 1200 megawatt (MW) činil kolem 160 miliard, konečná cena se ale může pohybovat mnohem výše. Podle dřívějšího vyjádření analytika společnosti ENA Jiřího Gavora by to mohlo být nejméně 200 až 250 miliard.

První čtyři bloky Dukovan byly zprovozněny v letech 1985 až 1987. Počítalo se s jejich třicetiletou životností, ČEZ nyní předpokládá, že by mohly sloužit 60 let. ČR má v současnosti šest jaderných bloků, dva o výkonu přibližně 1000 MW v Temelíně a čtyři po 510 MW v Dukovanech.

Reklama

Výběr článků

Načítám