Hlavní obsah

Dukovany vylepšily chlazení vody. Vyrobí elektřinu pro další tisíce domácností

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany letos energetici dokončí optimalizaci provozu chladicích věží. Díky tomu stoupnou podle předběžných výpočtů dodávky elektřiny do sítě o 15 500 megawatthodin (MWh) ročně, což podle firmy ČEZ odpovídá roční spotřebě více než 5000 domácností, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Roční výroba elektrárny se tak zvýší přibližně o desetinu procenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Elektrárna Dukovany zabírá plochu 126 hektarů.

Článek

Energetici propojili okruhy chladicí vody mezi původními chladicími věžemi a novými nižšími věžemi s ventilátory. Průměrnou teplotu cirkulační chladicí vody tak snížili v průměru o 0,35 stupně Celsia.

Částečně modernizovat kvůli tomu bylo potřeba některé potrubní systémy a armatury, což představovalo náklady v nízkých desítkách milionů korun, řekl mluvčí bez podrobností.

FOTO: Dukovany – první česká jaderná elektrárna

Stalo se

Chlazení čtyř dukovanských bloků původně zajišťovalo osm věží vysokých 125 metrů s přirozeným prouděním vzduchu. Přibližně před šesti lety byly v jejich sousedství zprovozněné dvě podstatně nižší budovy s ventilátory, které dokážou lépe odolávat zemětřesení a extrémům počasí.

Podle dřívějších údajů elektrárny to bylo jedno z bezpečnostních opatření uskutečněných po havárii japonské elektrárny Fukušima.

Navýšení výkonu o 500 megawatt

Firma ČEZ spravuje i Jadernou elektrárnu Temelín. „Od spuštění prvního dukovanského bloku se nám podařilo výkon našich jaderných elektráren bezpečně zvýšit téměř o 500 megawattů," uvedl Bohdan Zronek, člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika. Získaný výkon v jaderných elektrárnách přirovnal ke stavbě menšího jaderného bloku nebo velké uhelné elektrárny.

Obě jaderné elektrárny má ČEZ v plánu provozovat alespoň 60 let. Přizpůsobuje tomu plán investic. V Dukovanech se podle údajů firmy roční průměrné investice pohybují okolo dvou miliard korun.

Palivo do Temelína už nebudou dodávat Rusové

Ekonomika

Elektrárny Dukovany a Temelín dlouhodobě pokrývají přes 40 procent spotřeby elektřiny v ČR, vloni dodaly v součtu 30,73 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Temelín vyrobil 15,86 TWh a Dukovany 14,87 TWh. Letošní výroba dukovanské elektrárny převýšila 6,8 TWh. Od 3. června je podle plánu odstavený čtvrtý blok Dukovan, zbývající tři bloky jsou v provozu.

Dukovanské bloky byly uváděné do provozu v letech 1985 až 1987. Po dokončení měla podle webu firmy ČEZ dukovanská elektrárna instalovaný výkon 1760 megawattů (MW), od té doby stoupl na 2040 MW. V březnu zahájil ČEZ tendr na stavbu nového bloku Dukovan.

Reklama

Výběr článků

Načítám