Hlavní obsah

Stagnace Evropy je důsledkem integrace, prohlásil Klaus v Bruselu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Podle bývalého prezidenta Václava Klause je současná ekonomická stagnace Evropy důsledkem po desetiletí vytvářeného hospodářského, sociálního a politického systému v EU. Klaus to ve čtvrtek prohlásil v Evropském parlamentu při vystoupení na konferenci Evropa 25 let po pádu železné opony.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Zleva britský euroskeptik Nigel Farage (UKIP) a předseda poslanecké frakce EFDD Roger Helmer tleskají ve stoje po projevu někdejšího prezidenta Václava Klause.

Článek

Konferenci organizovala frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD) spojovaná především s osobou britského euroskeptika Nigela Farage.

Podle někdejšího českého prezidenta, jehož odmítavé názory na současnou podobu EU jsou dlouhodobě známé, dnes postkomunistické země žijí ve svázanější a regulovanější společnosti, než si před deseti či patnácti lety představovaly.

Pohyb tímto směrem začal podle Klause právě v důsledku sbližování a pak vstupu do evropských struktur. „Poslední rána přišla s finanční a ekonomickou krizí a metodou jejího léčení pomocí velmi rozsáhlého vládního intervenování," poznamenal Klaus.

Cesta do slepé uličky

Unie podle jeho názoru pokračuje na cestě do slepé uličky bez ohledu na zhoršující se hospodářské ukazatele, mizící postavení a respekt zbytku světa, prohlubování demokratického deficitu i nepopiratelnou frustraci občanů evropských zemí.

„Sto malých a na první pohled nevinných detailů se proměnilo ve vážný systémový problém," podotkl exprezident v anglicky proneseném vystoupení.

Farageova frakce, která měla před několika týdny po odchodu jedné poslankyně problém s existencí, je v opozici vůči hlavnímu proudu evropské politiky. Součástí frakce je český europoslanec Petr Mach.

Lidoveckou europoslankyni Michaelu Šojdrovou mrzí, že Klaus vidí věci příliš jednostranně. Podle ní Evropská unie poskytuje stabilitu a umožňuje rozvoj v rámci bezpečné Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám