Hlavní obsah

Správa státních rezerv je připravena na povodně i druhou vlnu koronaviru

Novinky, khl, Natálie Lošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koronavirová epidemie ukázala mimo jiné nedostatky ve skladech Správy státních hmotných rezerv (SSHR). V době vypuknutí největší krize se ukázalo, že zdravotnický materiál ve státních rezervách chybí. Zdravotnické krize nejsou přitom jediné, na které má být SSHR připravena. Novinky se zaměřily na to, na jaké další situace by měla být Správa rezerv přichystaná a co všechno je v jejích skladech uloženo.

Sklady Správy rezerv jsou připravené na sucho, povodně, výpadky ropy i potravinVideo: Novinky

 
Článek

V uplynulých měsících se o státních hmotných rezervách mluvilo více než kdy dříve. Vláda totiž poprvé v české historii vyhlásila nouzový stav na celém území České republiky, a to mimo jiné kvůli chybějícímu zdravotnickému materiálu. SSHR přitom musí být připravená na různé krizové situace. Podle směrnice Evropské unie má mít Česko uložené zásoby na devadesát dní fungování státu.

Ve státních rezervách jsou uloženy mobilizační rezervy a pohotovostní zásoby určené pro 24 typových krizových situací. Ty vznikají podle požadavků jednotlivých vládních resortů. SSHR se musí připravit například na povodně, extrémní sucha, pandemie či výpadky ropy.

Foto: Novinky

Ve skladech Správy státních hmotných rezerv je uchována například i dekontaminační technika.

V případě povodní, jaké se v minulých týdnech objevily na mnoha místech v zemi, jsou ve státních rezervách zajištěny provizorní mosty, čerpadla, vysoušeče, protipovodňové zábrany či elektrocentrály. Na extrémní sucha jsou ve skladech připravené cisterny, úpravny pitné vody nebo vysokotlaké potrubí, které dopraví vodu do obce vzdálené až 30 km.

„Jako reakci na přívalové deště jsme třeba minulý týden dávali osm cisteren do Olomouckého kraje. Zaplavené studny v malých obcích znamenají, že lidé nemohou čerpat pitnou vodu, a je potřeba jim pomoci. Od toho tady státní hmotné rezervy jsou,“ uvádí příklad předseda SSHR Pavel Švagr.

Jak se voda valila přes ropné nádrže Státních hmotných rezerv

Domácí

Veškeré rezervy státu jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty. Ty se čerpají při ropné nouzi, kterou vyhlašuje vláda. V takové situaci jsou ve státních rezervách uloženy zásoby nejen ropy, ale i benzínu, nafty a leteckého petroleje, které se spotřebují až za 84 dní.

Kromě těchto surovin a technologií uchovává SSHR také potraviny pro případy nouze. V současnosti mají připravené jídlo na 1,3 dne, a to pro všechny české obyvatele, tedy zhruba třináct milionů porcí. Správa skladuje především mražené maso, konzervy, máslo, sušené mléko, obilí, sýr, cukr nebo sůl.

Foto: Novinky

V době nouzového stavu byly státní rezervy distribuovány po celé republice.

Firmy dodávající potraviny do státních rezerv mají povinnost dodávat je čerstvé. Například sušené mléko pak nesmí být starší než deset měsíců a tavené sýry se musí vyměnit za čerstvé nejpozději do šedesáti dnů.

Pro Česko i zahraniční státy

Čerpat ze státních hmotných rezerv můžou obce bezplatně v době, kdy je na území České republiky nebo na území jednotlivých krajů vyhlášen krizový stav. „Jen za loňský rok pomohla speciální technika a nouzové zásoby ze skladu SSHR v 95 případech. To znamená, že téměř každý čtvrtý den byla v akci,“ počítá Švagr.

Na rezervy ale dosáhnou i zahraniční státy v rámci humanitární pomoci. Do zemí zasažených válkou či jinou krizí se v rámci zahraniční spolupráce posílají potraviny a potřeby jako sušené a kojenecké mléko, skládací lůžka, stany pro nouzové ubytování, spacáky, izotermické fólie či deky.

Respirátory, dezinfekce i roušky jsou o polovinu levnější

Ekonomika

I když SSHR poskytuje materiál, potraviny a pomůcky v době krizí, nečekané situace mohou zasáhnout i jejich infrastrukturu. V polovině června třeba prudké deště poničily jeden ze skladů u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Z jedné z nádrží uložených ve skladu dokonce začala vytékat ropa. Škoda se vyčísluje až na řadu milionů.

Na druhou vlnu pandemie se SSHR připravuje

S přicházející krizí ale nemusí být zásob ve státních rezervách vždy dostatek. Důkazem je i začátek koronavirové epidemie v Česku, kdy byl právě zdravotnický materiál, kterým disponovala Správa rezerv samotná, výrazně nedostačující. Česká republika ho pak musela objednávat ze zahraničí, především z Číny.

„Počty kusů vychází z krizových plánů ministerstev. Před koronavirovou situací jsme měli zásoby ochranných pomůcek v počtu desetitisíců kusů. Teď máme od vlády za úkol nakupovat miliony, spíše celkově desítky miliony kusů pomůcek,“ říká předseda Švagr.

Foto: Novinky

Sklady Správy rezerv prošlo od poloviny března téměř 70 milionů kusů ochranných pomůcek.

Pro případnou druhou vlnu pandemie proto SSHR nakoupí do státních rezerv zdravotnické prostředky za 3,7 miliardy korun. Podle vicepremiéra Karla Havlíčka budou nakoupené ochranné pomůcky sloužit jako rezerva, aby v případě vyhlášení nouzového stavu byly okamžitě k dispozici tam, kde jsou naprosto nezbytné.

„V úterý jsme ukončili příjem nabídek na dodání ochranných pomůcek u respirátorů třídy FFP3, roušek, rukavic, ochranných brýlí, štítů, návleků a čepic. Celkem jsme vypsali 27 dílčích zakázek, na které jsme obdrželi 131 nabídek. Například u dodání 16 milionů roušek registrujeme 58 nabídek,“ vysvětluje Pavel Švagr s tím, že nyní budou nabídky vyhodnocovat a uzavřít smlouvy s vítěznými dodavateli plánují na začátku srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám