Hlavní obsah

Jak se voda valila přes ropné nádrže Státních hmotných rezerv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní správa hmotných rezerv (SSHR) zveřejnila záběry záplav pořízené v neděli odpoledne v Kostelci u Heřmanova Městce, během nichž unikla nafta a kontaminovala blízký potok. Obyvatelé Kostelce nemají používat vodu ze studní, dokud nebudou výsledky testů odebraných vzorků.

Uniklá nafta v Heřmanově MěstciVideo: Novinky

 
Článek

Voda se areálem prohnala během nedělních bouřek, v tunelech vystoupala do výšky 130 centimetrů. Z nádrží unikly stovky litrů nafty.  Šíření se podařilo zastavit, škody jdou ale do desítek milionů korun.

„Ohromná síla vody způsobila, že se jedna nádrž nadzdvihla, a tím došlo k výtoku nafty,” uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Včera v noci hasiči nainstalovali nornou stěnu do Klešic a dnes už tam není žádný záchyt ropných látek.”

Při povodni zřejmě unikla nafta ze státního skladu v Kostelci. Lidé nemají používat studny

Domácí

„Je to nejen podemletá silnice, poničená je dešťová a olejová bezpečnostní kanalizace, ale i tunel, strojovna a nádrže," dodal Švagr. Voda podemlela také koleje, po nichž cisterny do areálu přivážejí a odvážejí pohonné hmoty.

Poničen je i tunelový komplex, kde se nachází několik nádrží.

Reklama

Výběr článků

Načítám