Hlavní obsah

Spotřeba piva v Evropě se sníží, bojí se Carlsberg

Dánský pivovar Carlsberg v úterý varoval před možným poklesem spotřeby piva v Evropě v důsledku vyšších cen, který by mohl podkopat růst jeho zisku v letošním roce. Společnost v loňském roce podle údajů zvýšila provozní zisk o 13 procent na 11,5 miliardy dánských korun (téměř 37 miliard Kč). Kvůli rozsáhlým odpisům však vykázala čistou ztrátu 1,1 miliardy dánských korun.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Firma již dříve uvedla, že v souvislosti se svým rozhodnutím ukončit aktivity v Rusku bude muset přikročit k odpisům majetku v hodnotě téměř deseti miliard dánských korun (32 miliard Kč).

„Rok 2023 bude dalším obtížným rokem,“ uvedl šéf podniku Cees 't Hart. „Ačkoli pivo je historicky odolnou kategorií spotřebního zboží, vyšší ceny v kombinaci s celkově vysokou inflací mohou mít negativní dopad na spotřebu piva na některých trzích zejména v Evropě,“ dodal.

Výrobci piva zvyšují ceny v reakci na stoupající náklady na energie a suroviny. Carlsberg uvedl, že jeho příjmy na jeden prodaný litr piva loni stouply o devět procent. Dodal, že letos bude muset zvýšit prodejní ceny o „vysoký jednociferný“ počet procent, aby pokryl rostoucí náklady.

Ruské obchody jsou stále plné evropského piva. K mání je i Kozel nebo Krušovice

Evropa

O návratu do Ruska zatím neuvažují

Hart rovněž uvedl, že Carlsberg nevylučuje budoucí návrat na ruský trh, určitě ale ne v nejbližší době. „Neumím si představit, že se vrátíme během prvních deseti let. Bude se muset změnit řada věcí, než budeme o návratu do Ruska uvažovat,“ prohlásil.

Carlsberg nyní pracuje na dokončení dohody o prodeji ruských aktivit, ale usiluje o to, aby její součástí bylo také ustanovení o možnosti koupit tyto aktivity v budoucnosti zpět, napsala agentura Reuters.

Carlsberg je třetím největším výrobcem piva na světě a působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.

Kommersant: Původní zboží pro IKEA nabídne v Rusku OBI. Firma to popírá

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám