Hlavní obsah

Spor USA a EU o subvence pro Airbus je opět před WTO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŽENEVA

Jen několik málo měsíců trvala ochota Spojených států a Evropské unie vyřešit své spory o subvence Airbusu a Boeingu. Nyní to obě země opět vzdaly a spor opět leží na stole Světové obchodní organizace (WTO).

Článek

Už v pondělí obnovily stížnost USA. Viní Evropskou unii z toho, že finančně podporuje výrobce letadel Airbus, ačkoliv jde o prosperující společnost s vedoucím postavením na trhu dopravních letadel. V úterý je následovala i EU, té vadí, že USA přidělují Boeingu státní zakázky a tím je také nedovoleně podporují.

WTO teď ustanoví rozhodčí panel, který v tomto patrně zatím největším komerčním sporu rozhodne.

"EU se rozhodla vyzvat WTO k rozsouzení legálnosti subvencí přiznávaných Boeingu," uvedl v prohlášení evropský komisař pro obchod Peter Mandelson. "Jsem zklamán, že USA si vybraly konfrontaci s Evropou," dodal. Unie obviňuje USA z toho, že Boeing dostává podporu v podobě zbrojních kontraktů, daňových úlev a podporu od japonské vlády na místní výrobu křídel.

Dotace pro nejúspěšnějšího

USA měly v 90. letech s evropskými zeměmi, jimž patří společnost, která Airbusy vyrábí, dohodu, že země mohou výrobu Airbusu podporovat. V roce 2003 ale donutil Boeing USA od dohody odstoupit. Právě v tomto roce prodal Airbus poprvé více letadel než americký konkurent a USA už toleranci státní pomoci považovaly za nepřijatelnou. Evropská unie reagovala tím, že napadla USA, že dávají vojenské zakázky přímo Boeingu.

Obě země se v lednu dohodly, že stížnosti od WTO stáhnou a pokusí se dohodnout samy. To ale nedokázaly, nyní tak bude WTO rozhodovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám