Hlavní obsah

Spolehlivý přehled nepojištěných cestovek stále neexistuje

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Při výběrech zájezdů musí být Češi i v letošním roce velmi ostražití. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) totiž není schopno přesně vyčíslit počet cestovních kanceláří, které nejsou pojištěny proti úpadku, přestože jim to ukládá zákon. Norma, která by někomu ukládala cestovní kanceláře kontrolovat, stále chybí.

Foto: Abakus (archiv)

Stručné dějiny Dobrušska a Opočenska - Vyprávění o zašlých časech Dobrušska a Opočenska aneb Co daly Dobruška a Opočno světu a co si od něho vzaly...

Článek

Problém tak na svá bedra bere právě ministerstvo pro místní rozvoj. 

 "Žádná spolehlivá statistika o nepojištěných cestovních kancelářích bohužel neexistuje," potvrdil Právu mluvčí MMR Petr Dimun. Podle něj ani seznam 153 nepojištěných cestovek, které MMR zveřejnilo na svých internetových stránkách (www.mmr.cz), nemusí být přesný. Řada těchto subjektů totiž už mohla mezitím začít podnikat pod hlavičkou agentury, což zákon umožňuje. 

Dimun odhaduje, že v České republice je nyní asi tisíc cestovních kanceláří, které pojistku mají. Na webu ministerstvo nabízí i jejich přehled. 

Ve hře jsou často celoroční úspory

Zájemce o zájezd by si měl nejdříve pozorně přečíst cestovní smlouvu a trvat na tom, aby v ní byly přesně specifikovány nabízené služby a podmínky případného odstoupení od smlouvy. Zároveň by si měl už při jejím podpisu vyžádat osvědčení o pojištění. Pokud je poté během zájezdu člověk nespokojen s kvalitou služeb, jež cestovní kancelář nabízela v katalogu a které by měly být popsány i ve smlouvě, má právo na reklamaci. Musí ji ovšem provést nejpozději do třiceti dnů od ukončení zájezdu.

Nepříjemná je pro zákazníky i situace, kdy cestovní kancelář zruší zájezd pro jeho nedostatečné naplnění. Na peníze svěřené cestovce, často dlouho před vlastním zájezdem, mohou pak lidé čekat i několik týdnů či měsíců. V letošním roce zatím skončily dvě cestovní kanceláře. V květnu zanikla v Uherském Hradišti CK Moravia Tour, která nebyla pojištěna. Zhruba před třemi týdny pak zkrachovala prostějovská CK Tsakis. Ta se však proti následkům insolvence pojistila.

Ošizené odškodnění

Ani v případě, že je cestovní kancelář pojištěna, nemá ovšem člověk ještě zcela vyhráno. MMR si totiž stále neví rady s některými cestovkami, které se záměrně podpojišťují, aby nemusely platit vysokou pojistku proti úpadku. Když zkrachují, poškození klienti obdrží jako odškodné pouze částku, která na ně z pojistky zbude. Finální odškodnění tak může být třeba jen sedmdesátiprocentní.

 "V současné době nám legislativa neumožňuje podnikat žádné kroky," tvrdí Dimun. Obrat by podle něj měla umožnit až novela zákona o cestovním ruchu, kterou MMR připravilo. Zabývat se jí však bude až nová vláda Stanislava Grosse.

Zaniknout by mohlo až sto cestovek

Podle odborníků jsou letos kvůli vyšším cenám nafty ohroženy kanceláře, u nichž převažuje autobusová přeprava. Pojišťovny odmítly pojistit proti úpadku desítky cestovních kanceláří, které nesplnily požadavky na hospodaření.

V momentě krachu cestovní kanceláře je zpravidla část jejích klientů právě na zájezdu v zahraničí. Jejich dopravu domů pak musí zajistit právě pojišťovna. V případě předčasného návratu do ČR jim musí vyplatit cenový rozdíl za nevyužité dny pobytu a služby.

Ministerstvo pro místní rozvoj odhaduje, že do konce letošního roku by měla ještě zaniknout asi stovka cestovních kanceláří. "Většinou se bude jednat o kapitálově slabé subjekty, které se specializují na destinace, o něž buď klesá zájem, nebo si lidé již zvykli do nich jezdit bez využití služeb cestovek," uvedl Dimun.

Podle Jana Zemka z České asociace cestovních kanceláří a agentur klesl letos zájem o dovolené v Chorvatsku a Itálii, které zdražily kvůli silnému euru. "Víc se nyní naopak létá do dolarových destinací, jako jsou Tunisko či Egypt," informoval Zemek.

Reklama

Související články

Řada cestovek je stále bez pojištění

Na českém trhu stále fungují cestovní kanceláře, které by v případě finančních potíží nebyly schopny své poškozené klienty odškodnit. V České republice...

Výběr článků

Načítám