Hlavní obsah

Špičkoví manažeři v ČR berou ročně přes 30 milionů

Právo, svj

Letos se v Česku poprvé zveřejňují podrobné informace o tom, jak jsou odměňováni šéfové významných firem. Nařizuje to loňská novela zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle ní jsou veřejně obchodovatelné společnosti povinny poskytnout akcionářům na valných hromadách informace o platech a odměnách vrcholných manažerů.

Cílem zveřejnění platů špičkových manažerů je vnést do odměňování větší transparentnost a motivovat je k tomu, aby jim šlo o dlouhodobé výsledky společností, které vedou, než o krátkodobý a jednorázový zisk.

Průměrná mzda v Česku na konci roku atakovala 39 tisíc

Ekonomika

Principy, podle nichž jsou stanoveny odměny velkých firem jako ČEZ či Moneta Money Bank, jsou veřejné již nyní. Stejně tak jsou volně dostupné informace shrnující celkové částky určené na odměny představenstev společností, jako je Česká spořitelna, Komerční banka či výrobce tabákových produktů Philip Morris. Podle nich však bylo možné platy vrcholných manažerů pouze odhadnout.

Podle prvních zpráv z příprav valných hromad společností emitujících své akcie na pražské burze byla např. celková odměna šéfky společnosti Philip Morris Andrey Gontkovičové 30 104 183 korun, generální ředitel Moneta Money Bank Tomáš Spurný loni dostal na odměnách 34 366 755 korun. Generální ředitel a předseda představenstva skupiny ČEZ Daniel Beneš vydělal celkem 34 846 000 korun.

Je to hodně, málo, nebo tak akorát? Porovnávat výši odměn top manažerů různých firem v našich podmínkách je zatím kvůli nedostatku údajů téměř nemožné. Pokud se veřejnost dozví výši jejich platů, bude srovnání snazší. Současně bude možné porovnat i výši platů manažerů firem působících u nás s těmi zahraničními.

Babiš chce zmrazit platy ústavních činitelů na letošní úrovni

Domácí

Podle studie Eurotopex, která zahrnuje více než 400 společností ze všech odvětví na trhu, je odpověď na otázku, zda berou špičkoví manažeři firem působících v Česku hodně, málo, nebo tak akorát, jasná, i když pro běžného občana těžko pochopitelná. Berou málo!

Na západ od nás pětkrát víc

To „málo“ se vysvětluje srovnáním jejich platů s platy jejich protějšků v Evropské unii. Např. šéf italské energetické společnosti Enel Francesco Starace si v roce 2020 odnesl téměř 7 milionů eur, tedy zhruba 175 milionů korun, a Rolf Martin Schmitz, generální ředitel RWE, přes 4 miliony eur, tedy víc než 108 milionů korun.

Jak se vlastně stanovují platy a odměny top manažerů v různých zemích a proč jsou mezi nimi tak velké rozdíly? „Nejvyužívanější metodikou pro stanovení či srovnání platů manažerů bývá mezinárodní či evropské porovnání společností,“ uvádí mezinárodní poradenská firma Korn Ferry.

Firmy nepřidávaly i kvůli nižším daním

Finance

Toto srovnání poskytuje majitelům velkých firem zmíněná společnost Eurotopex. V praxi je to však jinak. Majitelé obřích společností se bez ohledu na Eurotopex řídí, pokud jde o platy svých top manažerů, spíše odhadem, co je v té které zemi obvyklé a únosné.

Z toho vychází René Pražák, ředitel pražské pobočky konzultační společnosti ISG, když konstatuje: „Ve srovnání se společnostmi, které mají své sídlo na západ od nás, je vidět, že stále pokulháváme.“ A pokulhávat zřejmě budeme ještě dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám