Hlavní obsah

Španělští ekonomové a vědci bojkotují debaty bez žen

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky španělských ekonomů, vědců a univerzitních profesorů podepsaly manifest, že se odmítnou účastnit debat a kulatých stolů, pokud mezi diskutujícími nebude alespoň jedna žena. Chtějí tak bojovat proti diskriminaci, informoval deník El País.

Na ilustračním snímku debata, která se konala v rámci Světového ekonomického fóra (WEF) ve švýcarské Ženevě

Článek

Jedním z iniciátorů manifestu je vlivný španělský ekonom Emilio Ontiveros, šéf jedné z kateder na státní Universidad Autónoma v Madridu. „Je zřejmé, že jsme zemí, kde se diskriminují ženy. Podporuji nová opatření, která jim pomohou k postupu,“ uvedl.

Manifest začal kolovat před několika týdny, závazek zatím podepsalo přes pět set ekonomů, vědců a profesorů a na jeho podporu se vyjádřily také desítky žen z akademické sféry.

Podepsaní v iniciativě „No sin mujeres” (ne bez žen) požadují efektivnější dodržování zákona o rovnosti mužů a žen přijatá v roce 2007. V zákoně se píše například, že ve vrcholném vedení univerzit by mělo být rovné zastoupení mužů a žen - těch by mělo být nejméně 40 procent.

Autoři manifestu se spokojí s tím, aby u každé debaty bez ohledu na počet diskutujících byla alespoň jedna žena „protože v některých oborech je žen velmi málo“.

Manifest prosazuje také ekonom José Ignacio Conde Ruiz s argumentem, že by Španělsko „nemělo mrhat talentem poloviny populace“.

Iniciativa vzbudila v zemi velký zájem a vyvolala diskuse na sociálních sítích. Lidé se například ptají, zda by se nemohla rozšířit i do dalších zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám