Hlavní obsah

Španělsko schválilo zaručený minimální příjem

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko schválilo minimální zaručený příjem pro nejchudší. Příjem jednotlivce nově nesmí klesnout pod 461 eur (12 418 korun), příjem domácnosti pod 1015 eur (27 343 korun). Těm chudým, kteří mají příjem nižší, ho stát dorovná. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Španělský premiér Pedro Sánchez

Článek

Nárok na novou dávku by mohlo mít zhruba 2,3 milionu nejchudších Španělů. Průměrný příjemce této dávky by si podle kvalifikovaných odhadů mohl přijít na 310 eur (8 351 korun) měsíčně, uvedl server listu Financial Times.

Nová dávka je výsledkem dohody koaličních partnerů –  socialistického premiéra Pedra Sáncheze ze socialistické strany a vicepremiéra Pabla Iglesiase z levicové strany Podemos.

Itálie odložila podmíněný „nepodmíněný příjem”. Odstartuje v dubnu

Ekonomika

Některá média schválenou dávku mylně zaměňují se základním nepodmíněným příjmem.

Tento termín ale označuje jednotnou částku, která se bez jakýchkoliv podmínek pravidelně vyplácí celé dospělé populaci. Španělská dávka není nepodmíněná - je určená jen pro nejchudší, a není ani jednotná - bude se lišit podle toho, jakých příjmů příjemce dosahuje.

Zaručený příjem zlepšil lidem psychiku

Ekonomika

Podobně byla v minulosti za základní nepodmíněný příjem zaměňována italská dávka, která měla formu předplacené předkupní karty. Ta byla podmíněna odpracováním veřejně prospěšných prací a hledáním zaměstnání.

Základní nepodmíněný příjem versus italské a španělské dávky
Základní nepodmíněný příjem (všeobecný základní příjem, univerzální základní příjem, občanský příjem, zaručený příjem) je navrhovaná státem vyplácená pravidelná peněžní dávka, kterou by dostávali ve stejné výši všichni občané bez podmínek a ohledu na zásluhy. Potenciálně by mohl nahradit stávající systém sociálního zabezpečení.Italská dávka pro chudé ve formě předplacené nákupní karty je podmíněná povinností odpracovat osm hodin prospěšných prací týdně, průkazným hledáním zaměstnání a nutností přijmout jednu z prvních tří pracovních nabídek.Španělský zaručený minimální příjem zavádí dávku, která je podmíněna poklesem příjmů pod stanovený minimální příjem. V takovou chvíli vláda tuto částku občanovi dorovná. Tento princip je podobný myšlence negativní daně z příjmu, kterou razil liberální ekonom Milton Friendman.Negativní daň z příjmu je daňový systém, v němž lidé, kteří si vydělají méně než je stanovená hranice, neplatí daň z příjmu. Navíc dostanou od státu příspěvek, který jejich příjem dorovná, aby odpovídal stanovené hranici. Ostatní lidé platí daň z příjmu jen z částky, o kterou překročili stanovenou hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám