Hlavní obsah

Soud vyhlásil konkurz na Harvardský holding

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze ve středu vyhověl bývalému členu vedení Harvardského průmyslového holdingu (HPH) a vyhlásil na společnost konkurz kvůli nesplaceným pohledávkám. Současné vedení HPH je odmítá a proti rozhodnutí se odvolá. HPH je nyní v likvidaci, konkurz má podle soudu rozprodej urychlit.

Foto: Jan Řehounek

Hradební věž Kaplanka a Staré děkanství

Článek

Předseda představenstva Karel Staněk tvrdí, že pohledávky, díky kterým bývalé vedení  v čele Michalem Pacovským uspělo, jsou falešné a vůbec nejsou zavedeny v účetnictví. "Pokud bude konkurz uznán jako právoplatný, bude znamenat katastrofu pro čtvrt milionu akcionářů, kteří už nedostanou vůbec nic," míní Staněk.

Upozornil též na to, že návrh podali členové představenstva poté, co z něj byli odvoláni. "Zřejmě se schyluje k další kauze Berka," dodal Staněk. Soud jmenoval konkurzním správcem Josefa Cupku, ve firmě už nyní působí likvidátor.

Podle Pacovského klesl majetek společnosti pod polovinu základního kapitálu. Konkurz podle něj umožní konkurznímu správci dostat se rychle na účty, na které byly vyvedeny peníze z HPH v roce 2002. Pacovský tvrdí, že konkurzní správce bude moci snáze odmítnout fiktivní dluhy firem zakadatele harvardských fondů Viktora Koženého. Právě bývalé vedení ale bylo podezříváno z toho, že chce tyto dluhy splatit.

Majetek v exekuci

Na majetek HPH vyhlásil soud letos exekuci, společnost má obstaveny účty. I za tímto krokem stálo podle Staňka jeho bývalé vedení, které chce zablokovat akceschopnost HPH, vyšachovat ze hry likvidátora a obohatit se na úkor akcionářů. Bývalí členové vedení toto obvinění odmítají.

Staněk se dostal do vedení holdingu letos v květnu. Stav účetnictví HPH označil poté za úděsný, takže odložil konání valné hromady společnosti. Nyní je podle něj účetní závěrka hotová a bude zveřejněna na valné hromadě. Tu ale prý kvůli obstaveným účtům není z čeho zaplatit.

160 korun za akcii

V dubnu začal holding bývalé akcionáře vyplácet. Za jednu akcii nabízí v přepočtu asi 160 korun. Komise pro cenné papíry považuje tento způsob výplaty za neprůhledný a doporučuje akcionářům obezřetné chování. Vyplácení jde přes zvlášť založenou kyperskou firmu a řídí se i tamními zákony.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám