Hlavní obsah

Soud s nejbohatším Rusem začne příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Už příští středu začne v Moskvě první slyšení soudu, který se bude zabývat případem daňových úniků dvou postav ruského ropného gigantu Jukos. Šéf firmy Michail Chodorkovskij a další akcionář Platon Lebeděv budou souzeni ve společném procesu.

Foto: Josef Zajíc

Nová trolejbusová trať na Hranečník. Ostrava 12.10.2015 Část trolejbusové tratě na Hranečníku.

Článek

O spojení procesu rozhodl v úterý moskevský soud. Požadal o to obhájce Chodorkovského a obžaloba s návrhem souhlasila. Pokud bude bývalý ropný magnát uznán vinným, hrozí mu až deset let vězení. 

Jednačtyřicetiletý Chodorkovskij je ve vazbě už sedm měsíců. Loni v říjnu byl zadržen a obviněn z podvodu a daňových úniků. Mnozí lidé ale tvrdí, že jeho zatčení bylo na objednávku prezidenta Vladimíra Putina. Tomu se údajně nelíbilo, že šéf Jukosu před volbami finančně podporoval politické strany, které s Putinovou politikou nesouhlasí.

Měsíc po zatčení Chodorkovskij rezignoval na funkci šéfa Jukosu. Jednu z největších ruských společností koupil na začátku 90. let za 350 miliónů dolarů. Firma mu vydělala miliardy dolarů. Místo šéfa gigantu po jeho rezignaci zabral Američan Simon Kukes.

Ulité peníze

Podobným obviněním jako Chodorkovskij čelí i Lebeděv. Šéfa banky Menatep zatkla policie loni v červenci a kromě daňových úniků ho obžaloba viní z toho, že v roce 1994 zneužil státní peníze při privatizaci jedné z firem na výrobu hnojiv. Peníze prý použil pro vlastní potřebu.

Lebeděv byl první obětí "zátahu" na oligarchy, kteří zbohatli během divoké privatizace na začátku 90. let.

Nejbohatší Rus

Majetek Chodorkovského je odhadován na 15 miliard dolarů. Je tak jednoznačně nejbohatším Rusem. Za ním je v žebříčku agentury Forbes gubernátor Čukotky a majitel ropné společnosti Sibněfť Roman Abramovič. Jeho majetek dosahoval 12 miliónů dolarů.

Michail Chodorkovskij

  • Bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovskij se narodil v roce 1963 v Moskvě.
  • Vystudoval obor chemický inženýr - technolog
  • V éře Sovětského svazu byl náměstkem šéfa Komsomolu a ředitelem Centra pro vědecko-technickou tvorbu mládeže.
  • Po rozpadu svazu získal funkci náměstka Ministerstva paliv a energetiky.
  • V roce 1996 se stal prvním viceprezidentem naftařské společnosti Jukos a poté i jejím prezidentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejbohatší Rus Chodorkovskij je ve vazbě

Generální ředitel ropné společnosti Jukos a nejbohatší Rus Michail Chodorkovskij byl obviněn z daňových úniků a podvodu. "Byl obviněn ze spáchání série...

Putin uklidňoval trh po zatčení oligarchy

Zatčení ruského ropného magnáta, šéfa společnosti Jukos Michaila Chodorkovského silně zatřáslo ruským finančním trhem. Podle agentury DPA panika postihla...

Výběr článků

Načítám