Hlavní obsah

SOS: Obchodníci zneužívají rušení drobných mincí

Novinky, Tomáš Loskot, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obavy, že obchodníci využijí skončení platnosti desetníků a dvacetníků ke zdražení zboží, byly opodstatněné. Mnozí totiž obchodníci využili situace a velmi razantně zvýšili ceny prodávaného zboží. Týká se to především pečiva, ale i dalších potravin. Tvrdí to Sdružení obrany spotřebitelů České republiky (SOS).

Foto: Tomáš Vítámvás

Školní poháry ve šprtci ve Žďáru nad Sázavou

Článek

 "Například ceny rohlíků se v řadě prodejen v Brně či Praze zvýšily skokem z 1 Kč na 1,50 Kč, aniž by prodávající využili možnosti dál stanovit cenu v desetnících, protože česká koruna se i nadále dělí na haléře. Například firma Odkolek promptně zvýšila ve svých prodejnách v Praze ceny rohlíků z 1,30 Kč na 1,50 Kč," uvádí SOS.

Podle jeho informací někteří podnikavci šli ještě dál: například krajíc chleba stojí v jedné plzeňské jídelně místo dřívějších 1,60 Kč nyní dvě koruny, limonáda v láhvi místo 3,10 Kč rovnou pětikorunu a za jogurt, který stál kolem devíti Kč, zaplatí strávníci desetikorunu.

:. ANKETA
Setkali jste se v souvislosti se zrušením desetníků a dvacetníků s předražováním služeb a zboží? Hlasujte v anketě na konci článku.

"SOS zaregistrovalo už dříve informaci o tom, že pekárny chtějí zvýšit ceny svých výrobků s poukazem na letošní slabou úrodu obilí. Nicméně ani to nepovažuje za přesnou informaci, protože podle dostupných faktů jsou zásoby obilí pro potravinářské účely dostatečné a není důvod pekárenské zboží zdražovat. Každopádně zvýšení cen o 50 procent, jak vyplývá z poznatků z některých míst, je daleko vyšší než dvacetiprocentní zvýšení cen, o kterém hovořili pekaři," konstatoval František Lobovský, předseda Republikového výboru SOS.

Sdružení upozorňovalo už dlouho před 31. říjnem, že by se ceny výrobků od 1. listopadu neměly měnit, protože nákupy se podle Zákona o ochraně spotřebitele mají zaokrouhlovat až na pokladnách. Do 24 haléřů na celou korunu dolů, od 25 haléřů do 49 haléřů na 50 haléřů, do 74 haléřů na 50 haléřů a od 75 haléřů výš na celou korunu nahoru.

Anketa

Setkali jste se v souvislosti se zrušením desetníků a dvacetníků s předražováním služeb a zboží?
ano
88,6 %
ne
11,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1591 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám