Hlavní obsah

Softwarový gigant Avast zvýšil tržby i zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová firma Avast loni zvýšila provozní zisk EBITDA o 7,9 procenta na 483 milionů USD, tedy v přepočtu 11,1 miliardy Kč. Tržby stouply o devět procent na 873,1 milionu USD, což je přibližně 20 miliard korun, oznámila ve středu firma.

Foto: Avast

Logo společnosti Avast

Článek

Počty zákazníků a celkové rozšíření produktů Avastu vzrostly na zavedených trzích, jako jsou USA i v nových cílových zemích. Počet zákazníků se zvýšil také v jihovýchodní Asii o 19 procent a ve střední a východní Evropě o 13 procent.

„I v roce 2020 očekáváme zdravý růst a jsme si i nadále jisti dlouhodobým směřováním firmy," uvedl výkonný ředitel Ondřej Vlček.

Letošní výsledky nicméně zřejmě nepříznivě ovlivní aféra kolem prodeje údajů o uživatelích prostřednictvím dceřiné společnosti Jumpshot z letošního ledna. Avast společnost následně uzavřel. Náklady odhadl na 15 až 25 milionů USD.

Avast zavře kritizovanou divizi Jumpshot, která prodávala data uživatelů

Internet a PC

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Kučera a Baudiš jsou podle Forbesu mezi deseti nejbohatšími Čechy. Jsou také největšími akcionáři Avastu, vedle investičních fondů CVC Capital Partners a Summit Partners.

V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám