Hlavní obsah

Sobotka: vláda možná stihne prodat Severočeské doly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda Jiřího Paroubka možná stihne ve svém funkčním období, které bude v ideálním případě trvat 14 měsíců, prodat Severočeské doly. A samozřejmě chce také dokončit prodej Vítkovice Steel a hotelu Thermal. Řekl to ministr financí Bohuslav Sobotka. Další velké akce kabinet nemá v plánu.

Článek

"Předpokládám, že ještě může být debata o privatizaci Severočeských dolů, což by pravděpodobně byla jediná privatizace, která by mohla přibýt," řekl Sobotka. Doly se už snažila prodat vláda Vladimíra Špidly, zájem měla společnost Appian, která nabídla 11 miliard korun. Prodej byl ale zrušen, oficiálně kvůli nízkým nabídkám.

Sobotka připomněl, že ty největší privatizace má už vláda ze sebou. Loni prodala Špidlova vláda Unipetrol [celá zpráva] a před několika týdny prodala vláda Stanislava Grosse Český Telecom. [celá zpráva] Z velkých společností má stát v rukou většinu ČEZu nebo například Českou správu letišť, Českou poštu nebo ČSA. U většiny z nich ale prodej zatím vůbec neplánuje.

Premiér Jiří Paroubek předpokládá, že se kromě Severočeských dolů podaří prodat i Aero Vodochody. Prodej chce začít do konce letošního roku.

Firmy mohou vyměnit staré pobídky za nové

Sobotka také řekl, že ministerstvo financí připravilo novelu zákona o dani z příjmů. Investoři, kteří působí v ČR budou moci už od léta vyměnit svoji starou investiční pobídku za novou, pokud začnou s další výrobou. nyní musí firma počkat, až vyprší stará pobídka, aby mohla začít čerpat novou.

Novela zákona o dani z příjmu by měla investorům umožnit, aby kdykoliv ukončili čerpání staré pobídky a přešli na novou. "Platí, že subjekt musí ukončit čerpání jedné pobídky, aby mohl zahájit čerpání další pobídky, to bude ten základní princip," řekl Sobotka. Investoři tak nebudou muset obcházet současný stav tím, že budou o pobídky žádat prostřednictvím nově založených společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám