Hlavní obsah

Sobotka v Brně podpořil stavbu dálničního přivaděče pro Amazon

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka slíbil brněnskému primátorovi Romanu Onderkovi (oba ČSSD), že udělá všechno pro to, aby byl na dálnici podle dosavadního harmonogramu vybudován dálniční přivaděč, který je nezbytný pro třímiliardovou investici společnosti Amazon v Brně. Slíbil mu na něj garanci od státu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka a brněnský primátor Roman Onderka.

Článek

Stavbu Sobotka označil za vládní prioritu, měla by být hotova do roku 2017.

„Byl jsem dnes informován o tom, jaké jsou očekávané dopady na provoz dopravní infrastruktury v Brně, a plně rozumím argumentům a důvodům, když město uvádí, aby se řešila otázka napojení zóny na dálnici,“ uvedl Sobotka, který vzápětí dal státní garanci za tuto dálniční stavbu.

Dodal, že v podobném duchu bude jednat v úterý s vedením obce Dobrovíz u Prahy, kde se rovněž jedná o působení druhé části Amazonu v ČR.

Tato investice je ohrožena, pokud brněnští zastupitelé nevyjdou vstříc, odejde Amazon do Polska nebo na Slovensko
ministr financí Andrej Babiš

Brno naposledy jednalo o umístění Amazonu při jednání rady, která schválila 29. ledna záměr pronájmu a budoucího prodeje pozemků cca 131 000 m2 v lokalitě Brněnské průmyslové zóny – Černovická terasa.

Vedení města sice zároveň jednalo i se zástupci společnosti CTP o možnosti kompenzací ze strany firmy Amazon pro Brno do doby, než bude postaven dálniční přivaděč na Černovickou terasu, ovšem zastupitelstvo nerozhodlo o smlouvě na výstavbu dálničního sjezdu do průmyslové zóny, která je přitom podmínkou, aby centrum vůbec vzniklo. A právě průtahy mohou být zásadní pro rozhodování Amazonu o své investici v ČR.

„Tato investice je ohrožena, pokud brněnští zastupitelé nevyjdou vstříc, odejde Amazon do Polska nebo na Slovensko – a to by bylo špatně. Je to urgentní záležitost," prohlásil Andrej Babiš (ANO) po prvním jednání nové vlády.

Investovat bude stát

Brno zdůvodnilo své kroky snahou akcentovat mnohem větší důraz na smlouvu s ŘSD s cílem postavit dálniční přivaděč do roku 2017. Jedná se totiž o investici státu, nikoliv města Brna, která má zásadní význam pro obyvatele dotčených městských částí.

„Brno se žádnému jednání s firmou Amazon neuzavřelo a neuzavírá. Naopak. Amazon je silný investor, kterého ve městě chci, a udělám vše pro to, aby tato společnost zakotvila v Brně. Musíme však ochránit obyvatele dotčených městských částí, a to tím, že budeme chtít smluvně zajistit výstavbu dálničního napojení, které má na starosti Ředitelství silnic a dálnic,“ uvedl Onderka.

Požaduje kompenzace pro městské části, které zatíží doprava, než bude dálniční nájezd stát. Jednou z možností je kompenzace 56 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám