Hlavní obsah

Sobotka chce na bankovní poplatky zákon

Novinky, ČTK, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

I prostřednictvím změn v zákonech chce ministerstvo financí chránit klienty domácích bank. Ty jsou dlouhodobě terčem kritiky kvůli výši svých poplatků, zejména za zrušení účtů. V pořadu Otázky České televize to uvedl ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD). Opatření proti bankám podpořil i jeho soupeř v debatě, místopředseda ODS Petr Nečas.

Článek

Postavení klientů finančních institucí by se podle Sobotky mělo zlepšit také díky dobrovolným krokům bank. "Návrhy, které jsme připravili, jsou zahájením otevřené debaty, které by se měli zúčastnit všichni, to znamená ČNB, banky, zástupci spotřebitelů i veřejnost," uvedl ministr. Zopakoval, že chce umožnit co nejrychlejší a nejlevnější přestup mezi bankami a posílit informovanost klientů ze strany bank.

V pracovní skupině, která by přes léto připravila návrhy pro vládu, by měly mít zastoupení banky, ČNB, ministerstvo financí a poslanecký výbor pro bankovnictví. "Vláda by ten materiál mohla dostat v září a pak bude jasno z hlediska plánu, které změny se budou týkat změn zákonů, které budou pouze exekutivní a které se budou týkat oblasti samoregulace," řekl Sobotka.

Česká spořitelna, banka s největším počtem klientů, trvá na diskusi v rámci pracovní skupiny, jejíž vytvoření navrhla minulý týden. "V tuto chvíli je příliš brzo na to, abychom se bavili o tom, co jsme ochotni nebo nejsme ochotni dělat samoregulací; určitě jsme ochotni se o tom bavit," řekla mluvčí banky Klára Gajdušková.

Nečas: některé poplatky jsou nehorázné

ODS je připravena o návrzích jednat. "Pokud vláda konečně došla k názoru, že si banky v této zemi nemohou dělat, co chtějí, je to dobře," řekl v pořadu místopředseda ODS Petr Nečas. Některé kroky bank byly podle něj "opravdu nehorázné", například vysoké poplatky za rušení účtů.

Mezi požadavky, které Sobotka zveřejnil minulý čtvrtek, je zrušení veškerých poplatků spojených s odchodem z banky. Ministr také chce, aby si lidé mohli ponechat číslo účtu nebo aby nemuseli platit poplatky za platby státním orgánům. S návrhy nesouhlasí Česká národní banka ani většina komerčních bank.

O změnách v ceníku by banky musely informovat minimálně měsíc předem, aby lidé měli případně dost času na přechod k jinému finančnímu ústavu. Každému klientovi by navíc banka musela propočítávat, jak se změna promítne v jeho konkrétním případě. Banky by podle návrhu nesměly vydělávat na transakcích, kterými lidé platí částky státním orgánům.

Většina bank naopak považuje návrh ministerstva za zbytečný. Banky již údajně část požadavků splňují. ČNB se obává, že náklady opatření by mohly být větší než přínosy. Bude je analyzovat a podrobně se k nim vyjádří příští týden.

Opatření ministerstva naopak podporuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který nedávno začal prošetřovat tři největší české banky z obavy, že uzavřely dohodu o poplatcích. Souhlasí s nimi i Sdružení obrany spotřebitelů, podle něhož jsou protiprávní i poplatky za vedení účtu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám