Hlavní obsah

Snižování se zatím nekoná. ČNB dál drží úrokovou sazbu na sedmi procentech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním měnovém zasedání rozhodla, že úrokové sazby ponechá na stávající úrovni. Základní úroková sazba tak dál zůstává na sedmi procentech, kde se nachází od loňského června.

Článek

Beze změn zůstaly také další dvě sazby. Diskontní sazba je na šesti procentech, lombardní na osmi procentech.

Lombardní sazba je procentuální sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze proti zástavě cenných papírů. Na diskontní sazbu jsou například navázaná penále za nesplácené úvěry.

Guvernér ČNB Aleš Michl bude mít později odpoledne tiskovou konferenci, na níž odůvodní ponechání sazeb a představí novou makroekonomickou prognózu.

Maďarská centrální banka překvapivě snížila základní úrok na 12,25 procenta

Ekonomika

Část analytiků se domnívala, že by vzhledem ke klesající inflaci či slabší ekonomice mohla centrální banka zahájit postupné snižování úroků.

Zatím se tak ale nestalo. Bankovní rada bude do konce roku jednat o měnové politice už jen jednou, a to před vánočními svátky 21. prosince.

„Dnešní rozhodnutí o stabilitě sazeb však nemění nic na tom, že sazby začnou již velmi brzy klesat, a mohou tak být poprvé sníženy již na příštím měnovém jednání 21. prosince,“ uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

„Takový krok však bude ČNB patrně trhu poměrně jasně komunikovat dopředu, aby byl připraven a nedošlo ve vánočním období nižší likvidity k výraznějším výkyvům jak v sazbách, tak kurzu koruny,“ dodal.

Koruna posílila

Koruna v okamžité reakci na ponechání sazeb na stávající úrovni posílila. Oproti předchozímu dni si kolem 15. hodiny připisovala vůči euru přibližně 0,7 procenta a její kurz byl 24,479 Kč/EUR, uvádí data na serveru Patria.

„Zpevnění koruny je důkazem, že podstatná část trhu vskutku sázela na pokles sazeb a odpovídajícím způsobem do kurzu již dříve ‚zacenila‘ z něj plynoucí oslabení koruny,“ podotkl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

ECB ponechala základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám