Hlavní obsah

Maďarská centrální banka překvapivě snížila základní úrok na 12,25 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská centrální banka v úterý podle očekávání zahájila zmírňování měnové politiky, byla však razantnější, než předpokládali analytici. Základní úrokovou sazbu snížila o 0,75 procentního bodu na 12,25 procenta. Uvedla to ve svém úterním sdělení. Analytici očekávali, že centrální bankéři sazbu sníží o půl procentního bodu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Míra inflace v Maďarsku se v září snížila na 12,2 procenta. Na začátku letošního roku přesáhla 25 procent, což zapříčinilo propad spotřeby a znemožnilo vládní odhad letošního růstu ekonomiky o 1,5 procenta.

Centrální banka už od května pětkrát snížila svou jednodenní depozitní sazbu. Základní sazba ale zůstávala beze změny na 13 procentech od loňského září.

Maďarská centrální banka se předloni v červnu stala první centrální bankou v Evropské unii, která začala od vypuknutí pandemie covidu-19 zvyšovat náklady na úvěry. Krátce po ní zahájila zvyšování úroků také Česká národní banka (ČNB).

Od loňského června ČNB svou základní sazbu drží na sedmi procentech. Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v září zpomalil na 6,9 procenta, inflace se tak dostala na nejnižší úroveň od prosince 2021.

Jednání ČNB o měně: Ve hře jsou všechny možnosti, řekl Michl

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám