Hlavní obsah

Snížení závislosti na Rusku. Plyn z Nizozemska má pokrýt třetinu české spotřeby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pronajatá kapacita v terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku by měla pokrýt bezmála třetinu roční spotřeby plynu v České republice, tedy zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. Na Twiteru to uvedl nizozemský velvyslanec v ČR Daan Huisinga. Pomůže to podle něj snížit závislost ČR na ruském plynu. Česko dováží veškerý plyn z Ruska.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Gasunie (nizozemská státní společnost, pozn. red.) dnes zveřejnila, že od letošního roku pronajme Skupině ČEZ kapacitu pro LNG. Smlouva pokryje téměř třetinu (tři miliardy metrů krychlových) roční poptávky po plynu, což České republice umožní podstatně snížit její závislost na Rusku,” napsal Huisinga ve čtvrtek na svém twitteru.

O tom, že stát získal kapacitu v LNG terminálech v Nizozemsku, informoval ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) už v polovině června.

„Podařilo se nám výrazně posílit energetickou bezpečnost. Ve spolupráci se skupinou ČEZ jsme získali část kapacity v připravovaném LNG terminálu v Nizozemsku. Tento krok nám pomůže zajistit dostatek plynu pro naše občany i firmy a snížit energetickou závislost na Rusku,” napsal v červnu ministr.

Deník N tehdy uvedl, že LNG terminály budou od podzimu kotvit u nizozemského pobřeží. Podle serveru si Gasunie koncem dubna od belgické loďařské skupiny Exmar pronajala plovoucí terminál, který zakotví v přístavu Eemshaven na severu země, na pět let.

Česko získalo část kapacity v terminálu na LNG v Nizozemsku

Ekonomika

Terminál má být schopný zpracovat čtyři miliardy metrů krychlových zemního plynu za rok a Nizozemci ho uvedou do provozu letos na podzim.

V květnu Nizozemci navíc podepsali další smlouvu, tentokrát s americkou společností New Fortress Energy. Také ta svůj plovoucí terminál Nizozemsku pronajala na pět let a její znovuzplyňovací loď by měla v Eemshavenu začít fungovat rovněž na podzim.

Celková kapacita obou pronajatých terminálů by měla dosahovat osmi miliard metrů krychlových plynu ročně, uvedl Deník N.

Reklama

Výběr článků

Načítám