Hlavní obsah

Sněmovnu čeká jednání o rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní dotaci na opravu školy v Moravském Berouně ve výši 15 miliónů korun, na rekonstrukci hřiště v Žihli 15 miliónů či opravu farního kostela v Jesenci ve výši 3,8 miliónu. To jsou některé z více než 1200 požadavků poslanců a starostů na státní rozpočet na příští rok. Maratón projednávání změn začne ve Sněmovně ve středu odpoledne.

Článek

Rozpočtový výbor doporučil ke schválení návrhy ve výši 5,8 miliardy korun. Další návrhy ale mohou poslanci podávat přímo při projednávání návrhu. je to jedna z mála šancí, kdy se poslanci za konkrétní region mohou zasadit o milióny korun na konkrétní projekt ve svém rodišti.

Podle předsedy rozpočtového výboru Michala Krause dal letos výbor přednost spíše požadavkům starostů či obcí, než poslanců.

Největší počet návrhů se týkal mimořádné finanční dotace do 15 miliónů právě na opravy škol, sportovišť a kostelů. Další návrhy byly na zvýšení objemu peněz na platy duchovních o třicet miliónů korun, zvýšení platů umělcům a kulturním pracovníkům působícím v kulturních zařízeních dotovaných státem, ale i uvolnění peněz pro obnovu hasicí techniky dobrovolných hasičů ve výši sto miliónů korun. ve Výboru uspěla i žádost o osm miliónů na rekonstrukci nového sídla Společnosti Franze Kafky.

"Počet žádostí je před volbami vždy vyšší. Drtivá většina návrhů na profinancování nemůže nikoho urážet, je to vlastně program rozvoje venkova, o všech návrzích bude hlasovat celá Sněmovna," říká člen rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Deficit je nižší pouze o 10 miliard

Návrh rozpočtu pro rok 2006 počítá se schodkem 74,4 miliardy korun. Příjmy a výdaje už Sněmovna schválila v prvním čtení, nyní mohou poslanci hýbat pouze s jednotlivými kapitolami. Definitivní schválení rozpočtu mají poslanci na programu v pátek 2. prosince.

Letošní schodek je naplánován na 83,6 miliardy korun, už nyní je ale zřejmé, že bude mnohem nižší. Na konci října se hospodaření ještě nedostalo do minusu a je v přebytku 15 miliard korun.

Zákon o státním rozpočtu schvaluje pouze Sněmovna, Senát o něm nejedná. Prezident republiky má sice podle Ústavy ČR právo jej vetovat, ale zatím se to nikdy, i přes verbální nesouhlas, nestalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám