Hlavní obsah

Sněmovna vládě zkomplikovala zmrazení výše životního minima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda neví, zda bude muset od prvního ledna zvyšovat životní minimum, či nikoliv. Ještě v pátek předpokládala, že návrh, který životní minima zmrazuje, projednají poslanci ve zrychleném řízení. Pak by mohl v lednu začít platit a minimum by se nezvyšovalo. Opozice ale tento plán při hlasování překazila.

Foto: Dagmar Fila

Pozvánka na výstavu

Článek

Většina poslanců totiž zrychlené řízení k tomuto návrhu odmítla. Ten tak bude muset projít běžnou procedurou a je možné, že jej parlament nakonec nestihne projednat včas a minimum se podle stávajícího zákona, bude muset od 1. ledna zvýšit. To ale vláda nechce.

Předseda rozpočtového výboru a předseda vládní KDU-ČSL Miroslav Kalousek ale řekl, že parlament přesto stihne novelu schválit tak, aby začala platit 1. ledna. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD) ale v rozpravě připustil, že se to nestihne. Kabinet by pak musel minimum zvýšit, což by podle Škromacha znamenalo, že se zkomplikují už schválené rozpočtové výdaje.

Předseda klubu ODS Vlastimil Tlustý prohlásil, že vláda rozdává osm miliard na platy policistů a pak chce necelé dvě miliardy ušetřit na těch nejchudších. Ročním zmrazením valorizace se podle něj navíc problém jen odkládá. Proti vládě se postavili i komunisté.

Škromach chce minimum změnit úplně

Životní minimum je společensky uznaná minimální hranice příjmu, pod níž nastává stav hmotné nouze. Na jeho výši závisí řada sociálních dávek i okruh lidí, kteří dávky pobírají. Vláda jej naposledy zvýšila v roce 2001 na 4100 korun pro samostatně žijící dospělou osobu.

Ministerstvo práce také připravuje návrh zákona, který úplně změní konstrukci životního minima. Snížit by se mělo o částku na domácnost. Nahradil by ji příspěvek na bydlení. Ze současných 4100 korun by tak minimum mohlo klesnout na 2870 korun měsíčně. Další dospělí v rodině by dostávali ještě méně. Částky by se snižovaly i u dětí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám