Hlavní obsah

Sněmovna schválila státní záruku pro ČNB za úvěry pro MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládní návrh na vystavení záruky ve prospěch České národní banky za půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Peníze mají být použité na pomoc eurozóně. Záruka má pokrýt půjčky ve výši 2,53 miliardy eur, tedy asi 64 miliard korun, a to včetně úroků. Návrhem se nyní bude zabývat Senát.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Záruka má pokrýt novější půjčku 1,5 miliardy eur a starší půjčku 1,03 miliardy eur z roku 2009. Cílem půjčky určené na pomoc eurozóně je rychlé zvýšení volných peněz fondu v době krize. Ministerstvo financí navrhlo poskytnout půjčku z devizových rezerv ČNB. Česká národní banka souhlasila za podmínky poskytnutí státních záruk a kompenzací. Bankovní rada přitom zdůraznila, že půjčku vládě nedoporučuje.

Vláda připouští, že pokud by MMF půjčku nesplatil, musel by stát České národní bance zaplatit ze státního rozpočtu. "Je nutno připomenout, že taková skutečnost v celé historii MMF dosud nenastala," uvedla vláda v důvodové zprávě.

Kalousek chápe neochotu ČNB

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) řekl, že naprosto chápe neochotu ČNB podepsat půjčku MMF bez státní záruky. Popsal, že pokud by hypoteticky MMF zkrachoval, vyžadovala by centrální banka proplacení záruky ze státního rozpočtu. V takovou chvíli by bylo podle jeho slov "tak veselo", že zaplatit garanci ČNB by byl marginální problém.

Kalousek také uvedl, že jednou z možností by bylo, pokud by si vláda požadované peníze půjčila sama vydáním dluhopisů. To by ale podle něj bylo nákladnější, protože by to zvýšilo deficit i náklady na dluhovou službu. Levnější možností podle něj bylo požádat Bankovní radu ČNB, aby půjčku poskytla ze svých devizových rezerv. "Vyjde to levněji, než kdybychom si ty peníze museli půjčit," podotkl. Zdůraznil, že ČNB poskytne půjčku jen tehdy, pokud parlament záruku schválí.

Guvernér ČNB Miroslav Singer řekl, že centrální banka sice považuje MMF za kvalitního dlužníka, ale že je krajně neobvyklé, aby se vůči jednomu dlužníkovi angažovala téměř jednou pětinou svého devizového portfolia.

Reklama

Související články

Kypr schválil plán záchrany před bankrotem

Kyperský parlament v úterý těsnou většinou schválil záchranný plán v hodnotě 23 miliard eur (téměř 595 miliard Kč), který má bankrotující ostrov vyvést...

Výběr článků

Načítám