Hlavní obsah

Vítr nestačí. Švédsko řeší, kde brát elektřinu. Opozice žádá návrat k jádru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Předsedkyně švédských křesťanských demokratů Ebba Buschová vstoupila do debaty o řešení energetické krize v zemi požadavkem na vybudování dvou nových jaderných reaktorů. Švédská energetická strategie přitom zemi tlačí k obnovitelným zdrojům, mezi něž jádro nepočítá. V prosinci byl odstaven další reaktor a severské zemi se nedostává elektřiny.

Foto: Yves Herman, Reuters

Větrná elektrárna v Nizozemsku

Článek

„Je to naprosto nezbytné, protože vidíme, že v budoucnu budeme potřebovat víc elektřiny, nikoliv méně,“ cituje Buschovou server švédské veřejnoprávní televize SVT.

Vybudování nových jaderných reaktorů je podle šéfky opozičních křesťanských demokratů nezbytné kvůli zachování pracovních míst a vzhledem k ochraně klimatu. Švédsko totiž za současné situace, kdy kvůli mrazům roste spotřeba, muselo spustit naftovou elektrárnu Karlshamn. Kupuje navíc energii z elektráren na fosilní paliva v zahraničí.

Tak neluxujte

Švédská televize minulý týden přišla s nápadem, že by mohla veřejnost ulevit přetížené energetické soustavě menší spotřebou. Například tak, že přestane  luxovat. Nápad ale vyvolal spíš posměch a vehnal vítr do plachet kritikům.

Švédsku chybí odstavená jaderná elektrárna. Přestaňte luxovat, vyzývá občany

Evropa

Energie z jádra produkovaná v současné době ve Švédsku šesti reaktory ve třech elektrárnách tvoří 40 procent energetického mixu. Za ideálních podmínek, tedy v teplejších obdobích roku, když příhodně fouká a svítí slunko, je Švédsko nejenže soběstačné, ale elektřinu dokonce exportuje.

Potíže s rozvodnou sítí

Potíž nastává, když je zima, bezvětří a šero. Nejde přitom jen o samotný nedostatek produkce, ale také o potíže s přenosovou soustavou, přesněji distribucí elektřiny ze severu na jih země, upozornila agentura Bloomberg. Zatímco na severu je elektřiny díky příhodným podmínkám pro větrné a vodní elektrárny dostatek, na jihu v zimě letí její ceny vzhůru. Například minulý týden dosáhly šestinásobku běžné ceny.

„Dnes (v sobotu) ráno dosáhla cena elektřiny 200 eur (přes 5150 korun) za megawatthodinu, normálně začíná na asi 30 eurech (necelých 800 korunách),“ upozornil minulý týden švédský server Samnytt. Některé továrny přerušily výrobu, přesto to nestačí. Stabilita přenosové soustavy zůstává ohrožena a diskuze je vyhrocená.

A zatímco opoziční Umírnění, křesťanští demokraté a liberálové podle agentury Bloomberg tvrdí, že bylo chybou odstavovat jaderné reaktory, analýza bankovní skupiny Swedbank AB ukazuje prstem na elektrárenskou společnost Svenska Kraftnat, která podle ní nedokázala dostatečně a včas navýšit kapacity přenosové soustavy.

Rozhádaní politici i veřejnost

Buď jak buď – na jihu Švédska teď chybí elektřina, kterou do prosince dodával jaderný reaktor Ringhals 1. A severská země výpadek nenahrazuje zelenou energií, jak slibovala a zamýšlela, ale fosilní elektřinou z Německa a Polska. To je v rozporu s plánem vlády sociálních demokratů a zelených do roku 2040 získávat energii čistě z obnovitelných zdrojů, upozornila švédská mutace serveru Local.

Démonizované jádro může zastavit klimatickou změnu. Věří mu stále více zemí

Ekonomika

Server Politico v této souvislosti upozornil, že stejně, jako je v otázce energetiky rozdělená politická reprezentace, rozcházejí se i názory veřejnosti. Ještě donedávna se přitom občané klonili spíš k názoru jadernou energetiku opustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám