Hlavní obsah

Smlouvy na spotové ceny mohou přijít draho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnosti v poslední době v čím dál větší míře čelí nekalému postupu některých dodavatelů energií. Ti jim mění smlouvy na dodávky za okamžité, takzvané spotové, ceny, které stále rostou, a lidé tak mají každý měsíc vyšší zálohy.

Foto: Petr Horník, Právo

Jozef Síkela s předsedou ERÚ Stanislavem Trávníčkem na tiskové konferenci

Článek

V pondělí to po jednání s šéfem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Stanislavem Trávníčkem uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Připravuje se proto regulace, aby lidé mohli smlouvy na okamžité ceny vypovědět.

„Hlavním problémem se jeví uzavírání kontraktů na tzv. spotové ceny. U nich odběratelé platí za energie částku odpovídající aktuální ceně na mezinárodním trhu. Tím, že ceny energie v důsledku Putinovy války neustále rostou, rostou také platby za tyto kontrakty,“ řekl Síkela.

ERÚ: Výpočet vyšších záloh není problém, prodejci ale využívají nekalé praktiky

Domácí

Inkasují přirážku

Tyto kontrakty podle něj umožňují obchodníkům přenášet veškerá rizika, nebo alespoň část rizik na spotřebitele.

„Obchodník inkasuje přirážku a má v zásadě své jisté. Domácnosti dopředu nevědí, jaké ceny za energie budou platit,“ dodal. O které dodavatele jde, ale Síkela neuvedl.

„Zástupci ERÚ nám také uvedli případy, kdy dodavatelé energií převedli odběratele na spotový kontrakt, aniž je o tom dopředu informovali. Loni dokonce docházelo k tomu, že domácnosti na spotové ceny převedli zprostředkovatelé, aniž o tom domácnost měla tušení. Stačila jim i několik let stará plná moc,“ podotkl Síkela.

Je to jeden z nejnáročnějších úkolů. Fiala apeloval na diplomaty kvůli energetice

Domácí

„Navíc dochází k tomu, že klientům říkají, že ze spotových kontraktů nemohou odejít. Nechci zavést absolutní zákaz, ale formu výpovědní lhůty. Pokud se zákazník rozhodne odejít, po uplynutí určité lhůty tu možnost dostane,“ dodal. Chce to umožnit co nejdříve a v řádu několika týdnů úpravu navrhnout vládě.

Obchodníci přenášejí celé riziko na klienta a v rámci spotových kontraktů zvyšují zálohy
Jozef Síkela

Spotové kontrakty mají po­dle jeho slov velmi často i zranitelní spotřebitelé, tedy lidé v důchodovém věku s omezenými informacemi, či obecně nízkopříjmové domácnosti.

„Z naší kontrolní praxe vyplývá, že problémy nejsou přímo ve výpočtu záloh. Problémem jsou vysoké ceny a zákazníci, kteří byli převedeni na spotové ceny, ať už o tom nevěděli, anebo podepsali smlouvy, kterým nerozuměli. Poprvé se dostávají k tomu, kolik by měli platit, až když je jim předloženo, jakou mají mít úhradu záloh,“ prohlásil Trávníček.

Letos ERÚ v této souvislosti řešil několik tisíc odběrných míst. Spotové smlouvy má po­dle Trávníčka odhadem pět procent zákazníků, problém se tak týká několik stovek tisíc odběrných míst.

Na energie do konce roku až 5000 korun

Ekonomika

Podle mluvčího ERÚ Michala Keborta například dochází k tomu, že někteří dodavatelé při konci smlouvy s fixací odběratele automaticky převedou na spotový produkt.

Jiní zase nechají zákazníky podepsat dodatek ke smlouvě, kde se produkt mění na spotový, aniž by je seznámili s tím, co to pro ně znamená.

Někteří obchodníci manipulují s klienty tím, že je přesvědčují k podpisu smlouvy na spotový produkt. Řeknou jim, že s poklesem ceny na burze ušetří. Už ale nedodají, že s růstem ceny poroste i jejich platba.

Počet podnětů na ERÚ na přepočítání záloh se proti loňsku podle Síkely téměř ztrojnásobil. Mechanismus výpočtu záloh za energie nicméně podle předsedy rady ERÚ Trávníčka není problematický.

ERÚ se podle něj letos setkal pouze asi se čtyřmi případy, kdy byly zálohy nesprávně vyúčtovány. Problém podle něj představují smlouvy, které se uzavírají pomocí nekalých obchodních praktik a stavějí odběratele do nevýhodné pozice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám