Hlavní obsah

Smlouva na stavbu Amazonu je podepsaná, investice bude za 100 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starosta středočeské obce Dobrovíz Martin Šafr podepsal smlouvu s developerem Panattoni, který tam postaví haly obchodní internetové firmy Amazon. Ve smlouvě jsou investice za 100 miliónů korun. Developer se také s obcí dohodl na výstavbě obchvatu obce v původně navrhovaném termínu do konce roku 2015, modernizaci obecní čistírny odpadních vod a výstavbě samostatné čistírny pro distribuční centrum.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Distribuční centrum Amazonu v Německu, podobné by mělo vzniknout v Dobrovízi.

Článek

Panattoni zaplatí i provoz čističky a potvrzena je i dohoda, že obyvatelé Dobrovíze nebudou platit stočné. „Pro nás to znamená úsporu zhruba 400 tisíc korun ročně i administrativní ulehčení,“ řekl starosta Šafr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výstavba haly pro Amazon o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních by měla začít, jakmile společnost získá stavební povolení. Práci by zde mělo najít zhruba 1500 lidí, v předvánoční špičce až dvojnásobek. Otevřeno by mělo být příští rok v červnu.

Vedení společnosti Amazon slibuje, že nové distribuční středisko bude největší ze všech center v Evropě a mělo by se podle představ amerického managementu stát vlajkových lodí společnosti.  Zboží by z Dobrovíze mělo směřovat do celé Evropy.

O Brně se rozhodne později

Podobné distribuční centrum jako u Prahy bylo plánováno také v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Brněnští zastupitelé 20. května schválili aktualizaci územního plánu, čímž stavbu centra umožnili. Firma Amazon však v dubnu uvedla, že do Brna už nechce a zvažuje další varianty ve střední a východní Evropě. Definitivně by se měla vyjádřit v létě.

Amazon je největším a jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos firmu založil v roce 1994 a stále ji vede. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a nyní zaměstnává po celém světě 97 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám