Hlavní obsah

Smažák byl za 103. Oběd v restauraci vyjde o 70 korun dráž než před pěti lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smažený sýr za 103 korun nebo svíčková za 116 korun. Tolik se podle společnosti Dotykačka platilo za oběd ještě v roce 2019. Teď už ale za „smažák“ lidé platí 161 Kč a svíčkovou pořídí za 182 korun. O více než šedesát korun na průměrných 216 Kč podražily hamburgery.

Foto: Štěpán Lohr

Ilustrační foto

Článek

Průměrná útrata za oběd je podle Dotykačky, která poskytuje restauracím a hospodám pokladní systémy, v současnosti 224 korun. Ceny tak za pět let vzrostly o více než dvě pětiny, o téměř sedmdesát korun.

Restaurace za uplynulé roky zdražily hlavní jídla v porovnání s rokem 2019 o 55 procent
Petr Menclík, Dotykačka

„Průměrná cena hlavního jídla v obědovém čase je nyní v restauracích 169 korun. Před pěti lety to bylo 109 korun. Restaurace za uplynulé roky zdražily hlavní jídla nejvýrazněji, v porovnání s rokem 2019 o 55 procent,“ sdělil Novinkám ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Levněji vycházejí firemní jídelny a kantýny, kde se dá pořídit hlavní jídlo za 138 korun. Celková průměrná útrata na hosta v těchto podnicích dosahuje 169 korun.

Potraviny by měly dále zlevňovat. Ceny zemědělských výrobců podesáté v řadě klesly

Ekonomika

Lidé jedí venku méně

Růst cen způsobil, že lidé v restauracích nakupují méně obědů. Před pěti lety tvořily prodeje hlavních jídel během obědů 38,1 procenta tržeb, v současnosti je to 36,5 procenta. Poklesy obědových tržeb jsou patrné i u nealkoholických nápojů a kávy. Na ústupu jsou i polévky.

„Je vidět, že lidé se snaží šetřit tím, že si během oběda nedají třeba nápoj nebo polévku. Zčásti na tom má podíl i využívání rozvozových služeb, kdy si zákazníci mnohdy objednávají pouze jídlo,“ doplnil Menclík.

Zákazníci také v menší míře nakupují klasická česká jídla. „Pokles o několik procentních bodů za poslední roky vidíme jak u guláše, tak u svíčkové, rajské nebo u řízků. Naopak západnější pokrmy jako burger nebo pizza svůj podíl mírně zvýšily. Rostoucímu zájmu se těší i saláty,“ doplňuje Menclík.

Stírají se rozdíly

Přestože nejdražší zůstává stravování v Praze, rozdíly se postupně zmenšují.

„Nejvyšší ceny vidíme tradičně v Praze, ale rozdíl oproti nejmenším obcím už v obědovém čase není nijak markantní. V posledních letech rostly ceny v menších městech výrazněji než dřív, zatímco v Praze zůstávaly stabilnější,“ dodal Menclík.

Přestože celková inflace klesla ke dvěma procentům, z analýzy Dotykačky vyplývá, že i v únoru 2024 dosahovalo meziroční navýšení u cen jídel zhruba osmi procent.

„Kategorie obědů byla historicky velice levná a dodávala podnikatelům pouze podprůměrnou marži. Teď dochází k narovnání cen do udržitelné úrovně. Logicky se to ale odráží v poklesu poptávky, což se propíše do změn v celém trhu. Postupně nejspíš uvidíme ústup levných a širokých obědových nabídek téměř ve všech restauracích,“ prohlásil člen představenstva Hospodářské komory Luboš Kastner.

Hospody skomírají, kavárnám se daří

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám