Hlavní obsah

Slovenští poslanci zrušili prodej na splátky, tvrdí poskytovatelé úvěrů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Nákup spotřebního zboží nebo automobilu na splátky možná nebude na Slovensku možný. Poslanci slovenského parlamentu ve čtvrtek schválili zákon o spotřebitelských úvěrech, na jehož základě musí člověk dostat peníze na účet nebo poštovním poukazem. Splátkové a leasingové společnosti upozorňují, že v jejich případě to tak nefunguje.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokud si někdo kupuje například pračku na splátky, splátková společnost posílá peníze přímo obchodu. Zákazník tedy nedostane peníze na účet ani poštovním poukazem. Zákon tak může zcela ochromit splátkový a leasingový prodej na Slovensku.

„Zákon jde zcela proti spotřebitelům a zakazuje způsoby financování, které doposud fungovaly bez jakýchkoli problémů,“ uvedl pro server sme.sk Ivan Kahanec z Asociace poskytovatelů spotřebitelských úvěrů.

Předkladatel zákona, poslanec vládní strany Směr-sociální demokracie Róbert Madej, tvrdí, že zákon se splátkového a leasingového prodeje nedotkne. „Národní banka Slovenska, ani ministerstva financí a spravedlnosti neměly k tomu žádné výhrady,“ řekl poslanec. Hlavním cílem zákona je podle něho bojovat proti lichvářským společnostem, nikoliv proti slušným podnikatelům.

Splátkové a leasingové společnosti by teoreticky mohly tento zákon obejít tak, že zákazník si v partnerské bance založí účet, kam mu pošlou peníze. Ty budou zadrženy a okamžitě, jak si zákazník zboží převezme, budou uvolněny ve prospěch obchodu. Formálně by se tak naplnila litera zákona. Maroš Ovčarik z Finančního kompasu však upozorňuje, že celý proces by se zkomplikoval a prodražil. „Může to pocítit velká skupina občanů a velká část finančního trhu,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám